Grčka se zagrijava za sutrašnji generalni štrajk: "Ako želite rat, imat ćete ga!"

Grčka se zagrijava za sutrašnji generalni štrajk: "Ako želite rat, imat ćete ga!"

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

OKO 10 tisuća prosvjednika izašlo je danas na ulice Atene i Thessalonikija kako bi prosvjedovali protiv žestokih mjera štednje koje želi uvesti Vlada.

Današnji prosvjedi su samo najava za sutra kada će u Grčkoj biti generalni štrajk i naredne dana u kojima se očekuju još veći socijalni neredi. Danas su na ulice izašli uglavnom ljevičari te su se bunili protiv plana štednje na koji je grčku vladu primorao ogroman dug. Nekoliko tisuća demonstranata se okupilo kod Atenskog sveučilišta, a sa sobom su imali transparente na kojima je pisalo "posao za nezaposlene" i "ako želite rat, imat ćete ga!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rat protiv kapitalističkog rata!"

Taj prosvjed sindikata i radikalnih ljevičara trebao bi završiti maršom prema parlamentu gdje su komunistički prosvjednici već zauzeli pozicije i na vidljivom mjestu istaknuli transparent na kojem piše "Rat protiv kapitalističkog rata!". Sutra se u parlamentu trebaju izglasati mjere štednje.

Tijekom sutrašnjeg generalnog štrajka Grčka će biti prometno paralizirana. Kontrolori leta će štrajkati od 10 sati do 14 sati, dok će atenski autobusi i tramvaju biti u spremištima cijeli dan. Čak je i sindikat policajaca pozvao svoje članove u štrajk. Socijalistička vlada je u srijedu objavila plan štednje koji obuhvaća povećanje poreza, zamrzavanje plaća državnih službenika i mirovina čime se želi uštedjeti 4,8 milijardi eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara