Grčki premijer Cipras traži hitno glasanje o povjerenju vladi

Grčki premijer Cipras traži hitno glasanje o povjerenju vladi
Foto: EPA

GRČKI premijer Alexis Cipras od članova grčkog parlamenta zatražio je hitno glasanje o povjerenju njegovoj vladi nakon ostavke koju je podnio ministar obrane Panos Kamenos, žestoki protivnik novog imena Makedonije koje bi grčki zastupnici uskoro trebali ratificirati. 

"U parlamentu ćemo glasati o povjerenju vladi kako bismo riješili goruće probleme u zemlji", rekao je Cipras nakon što je prihvatio Kamenosovu ostavku. Grčka agencija ANA piše da bi glasanje o povjerenju trebalo početi već u utorak i završiti u četvrtak. 

Kamenosova stranka dugo se protivi dogovoru s Makedonijom

Ministar Kamenos, čija je desničarska stranka Neovisni Grci koalicijski saveznik premijera Aleksisa Ciprasa, već se dugo protivi dogovoru s Makedonijom potpisanom prošle godine.

Makedonija se po novom zove Sjeverna Makedonija. "Pitanje imena Makedonije ne dopušta mi da ne žrtvujem ministrovu fotelju", rekao je nakon sastanka s Ciprasom u nedjelju ujutro.

Naziv Makedonija pripada Grčkoj, smatra Kamenos

Dodao je da će iz vlade povući i šestero drugih ministara iz svoje stranke. Kamenos smatra da se naziv Makedonija iz povijesnih razloga smije koristiti samo u Grčkoj. Njegova je stranka odlučila da neće dati povjerenje vladi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara