Grčki premijer: Iranski tanker s Gibraltara ne plovi prema nama

Grčki premijer: Iranski tanker s Gibraltara ne plovi prema nama
Foto: EPA

IRANSKI tanker Adrian Darya, za koji se sumnja da prevozi sirovu naftu u Siriju i čiju su zapljenu tražile Sjedinjene Države, "ne plovi prema Grčkoj", rekao je danas grčki premijer Kiriakos Micotakis, koji se nalazi u posjetu Francuskoj.

Adrian Darya "ne plovi prema Grčkoj i nismo primili zahtjev da mu izdamo dozvolu da se usidri u nekoj grčkoj luci", rekao je Micotakis za kanal France 24.

Tanker koji prevozi 130.000 tona sirove nafte, naveo je kao svoju destinaciju Kalamatu na jugu grčkog poluotoka Peloponeza, ali je prevelik da bi se usidrio u nekoj grčkoj luci, rekao je ranije zamjenik grčkog ministra vanjskih poslova Miltiadis Varviciotis.

Atena ne želi olakšati transport nafte za Siriju

"Ako on uđe u grčke vode, može se usidriti samo na pučini i sada razmatramo situaciju", objasnio je.

"Atena ne želi ni u kojem slučaju olakšati transport nafte za Siriju", naglasio je ministar i dodao da su Sjedinjene Države vršile pritisak na grčke vlasti jer žele da se tanker ponovno zadrži.

Tanker Adrian Darya, koji se donedavno zvao Grace 1, napustio je Gibraltar 18. kolovoza. Brod je postao predmet diplomatskog spora između Irana i Velike Britanije nakon što je početkom srpnja zadržan u Gibraltaru.

Blokada tankera u Gibraltaru

Britanski marinci su 4. srpnja zaustavili tanker u Gibraltaru pod sumnjom da prevozi naftu za Siriju, bliskog saveznika Irana, kršeći pritom europske sankcije. Blokada tankera izazvala je niz događaja koji su doveli do velikih napetosti prilikom prolaska stranih tankera kroz Perzijski zaljev.

Washington je pokušao zadržati Grace 1 u Gibraltaru na osnovu njegove navodne povezanosti s iranskom Islamskom revolucionarnom gardom, koju SAD smatra terorističkom organizacijom. Iran je opovrgnuo da je tanker prevozio naftu u Siriju.

Blokada tankera u Gibraltaru izazvala je diplomatske razmirice koje su eskalirale prije dva tjedna kada je Iran u Perzijskom zaljevu blokirao tanker pod britanskom zastavom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara