Grčki premijer stigao u Sjevernu Makedoniju: "Ovo je povijesni dan"

Grčki premijer stigao u Sjevernu Makedoniju: "Ovo je povijesni dan"
Foto: EPA

GRČKI premijer Aleksis Cipras u utorak je stigao u Skoplje kako bi obilježio "novo poglavlje" u odnosima svoje države sa Sjevernom Makedonijom nakon završetka nekoliko desetljeća dugog spora. 

Zaev: Ovo je povijesni dan

"Ovo je povijesni dan. Dosad smo samo promatrali kako prilike prolaze i gubili vrijeme", poručio je sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev koji je grčkog kolegu dočekao ispred zgrade vlade, s njim napravio selfie i potom mu pokazao svoj ured. 

"Naše nacije pokazuju kako hrabre odluke pretvaraju u stvarnost nešto što je do jučer bilo nemoguće", kazao je Zaev. 

Cipras je prvi grčki premijer koji je posjetio susjednu državu od osnivanja Makedonije, prvo kao federalne jugoslavenske republike 1945., a potom kao neovisne države 1991. godine. 

Grčki čelnik u Sjevernu Makedoniju stiže manje od dva mjeseca nakon što je Skoplje pristalo na promjenu imena države i time završilo 28 godina dug diplomatski spor. 

Prespanski sporazum iz lipnja 2018., koji su u siječnju potvrdili parlamenti obiju susjednih zemalja, omogućio je Skoplju da u veljači obavijesti Ujedinjene narode o službenoj promjeni imena zemlje. Cipras i Zaev zbog toga su nominirani za Nobelovu nagradu za mir.

Grčka je tada ukinula veto sjevernoj susjedi na članstvo u NATO-u i omogućila joj da pokrene proces pristupanja Europskoj uniji. 

Atena tvrdi da je ime Makedonija rezervirano za njezinu antičku sjevernu provinciju i njezinu ostavštinu, no na kraju je pristala dopustiti susjedima da ga koriste uz dodatak geografske odrednice. 

Novo poglavlje

Dvije države sada kreću u "novo poglavlje" na "čvrstim temeljima" sporazuma o imenu, kazao je Cipras. 

Dva čelnika usvojila su dogovor usprkos žestokom protivljenju nacionalista s obje strane granice koji su smatrali da je njihova država dala previše ustupaka. 

U razgovoru za sjevernomakedonsku agenciju MIA-u objavljenom u ponedjeljak Cipras je istaknuo kako je dogovor nosio ogromnu političku cijenu. 

Naglasio je kako je sad na njemu i Zaevu pokazati stanovnicima da im "put koji je otvoren" samo može donijeti dobrobit.

Cipras je u Skoplju poručio kako je svrha njegovog posjeta gospodarstvo. S njim je u Sjevernu Makedoniju stigla velika poslovna delegacija, a dvije su strane potpisale niz energetskih, prometnih, trgovinskih i vojnih sporazuma. 

Između ostalog, Grčka će preuzeti zaštitu sjevernomakedonskog zračnog prostora. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara