Grčki premijer započeo povijesni posjet Sjevernoj Makedoniji

Grčki premijer započeo povijesni posjet Sjevernoj Makedoniji
Foto: EPA

GRČKI premijer Aleksis Cipras doputovao je danas u Sjevernu Makedoniju u povijesni posjet kojim se okončava višedesetljetna svađa oko imena države.

Prespanski sporazum iz lipnja 2018., a koji su u siječnju potvrdili parlamenti obiju susjednih zemalja, omogućio je službenom Skoplju da u veljači obavijesti Ujedinjene narode o službenoj promjeni imena zemlje.

Grčka je tada ukinula veto sjevernoj susjedi na članstvo u NATO i omogućila joj da pokrene proces pristupanja Europskoj uniji.

Službena Atena smatra da ime Makedonija pripada njezinoj povijesnoj baštini i zato je sjevernoj susjedi odricala pravo korištenja tog imena otkako je ova proglasila neovisnost 1991. i konačno je usuglašen kompromisan prijedlog Sjeverna Makedonija.

Stigao u pratnji deset ministara

Na prvom uopće putovanju nekog grčkog čelnika susjednoj državi, Cipras je stigao u pratnji deset ministara i više desetaka poslovnih ljudi koji će istražiti mogućnosti suradnje u poljoprivredno-prehrambenom, energetskom te sektoru infrastrukture. 

Uz sjeveromakedonskog kolegu Zorana Zaeva, grčki premijer želi dokazati da će gospodarstva obiju zemalja profitirati iz sporazuma kojim je okončana politička svađa duga gotovo tri desetljeća.

"Ovo je povijesni posjet", rekao je Cipras jučer u intervjuu za službenu makedonsku agenciju MIA-u i pozdravio "novu budućnost" dviju "partnerskih i savezničkih" zemalja.

Nakon političkih razgovora, dvojica premijera danas će nazočiti gospodarskom forumu.

Zaev je rekao da će njegova zemlja "imati goleme gospodarske prednosti" od sporazuma. Grčke tvrtke već su obećale uložiti više od "500 milijuna eura" u energetski sektor, istaknuo je makedonski premijer.

Kandidati za Nobela

Nakon sporazuma iz lipnja 2018., dvojica premijera primila su čestitke iz cijelog svijeta, unatoč tomu što su obojica pretrpjela kritike nacionalista u svojim državama.

Cipras i Zaev predloženi su i kao kandidati za Nobelovu nagradu za mir.

Unatoč tomu, nezadovoljstvo je opipljivo u obje države. U Makedoniji dio javnog mnijenja smatra da je Skoplje učinilo previše ustupaka Ateni. Predsjednik Đorge Ivanov blizak oporbenoj desnici, simbolički odbija parafirati zakone koje je usvojio parlament zemlje koja je promijenila ime.

Cipras je pak jučer priznao da "velik dio grčkog naroda još izražava ozbiljnu zabrinutost" zbog sporazuma.

"Naša je odgovornost, moja i Zoranova, dokazati da naše nacije mogu imati samo koristi od puta koji smo otvorili", rekao je Cipras za MIA-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara