Gredelj: Pravosudne reforme nema bez novca i pameti

PREDSJEDNIK Udruge Hrvatskih sudaca (UHS) Vladimir Gredelj rekao je danas da reforme pravosuđa nema bez novaca i pameti, ocijenivši da u Hrvatskoj nema reforme pravosuđa, a da se sudstvu stalno smanjuju sredstva.

Gredelj je nakon izvanredne sjednice Upravnog odbora UHS-a izvijestio novinare da je Europskoj udruzi sudaca (EUS) poslano Izvješće o nezadovoljavajućem stanju u hrvatskom pravosuđu i stalnom zadiranju izvršne i zakonodavne vlasti u neovisnost sudbene vlasti.

Gredelj očekuje da će zaključci međunarodne sudačke udruge biti takvi da će odvratiti sve buduće političare od zadiranja u hrvatsko pravosuđe i da će se napokon shvatiti da sudbena vlast mora biti imuna od političkih promjena i na razini čelnih ljudi u pravosuđu i svih sudaca.

Kao primjer nedopuštenog zadiranja u neovisnost pravosuđa u Udruzi ističu da ministrica pravosuđa i Državno sudbeno vijeće ne poštuju mišljenja sudačkih vijeća pri imenovanju predsjednika sudova i sudaca, te da se imenuju za suce osuđivani za teška kaznena djela. Gredelj, nadalje, tvrdi da su neki predsjednici sudova istjerani kao psi iz svojih ureda, ta da se suce prilikom napredovanja ucjenjuje da napuste Udrugu.

Gredelj je potvrdio primjedbu da je Izvješće jednostrano, objasnivši kako ono predstavlja viđenje Udruge o stanju u pravosuđu.

On smatra da nema reforme pravosuđa, već da se "provodi revolucija u pravosuđu" te da mjere koje poduzima Vlada ne vode Hrvatsku u Europu, već je udaljavaju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka o obraćenju EUS donesena je nakon izostanka dijaloga s čelnicima zakonodavne i izvršne vlasti, rekao je Gredelj.

Napomenuo je da premijer Ivica Račana nije odgovorio ni na jedno od deset poziva na razgovor i da je tromjesečno dogovaranje prijema kod predsjednika Sabora Zlatka Tomčića za Udrugu ponižavajuće.

Upravni odbor UHS-a pridružio se nezadovoljstvu Opće sjednice Vrhovnog suda zbog smanjenja sredstava za pravosuđe u državnom proračunu, uz upozorenje predstavnicima izvršne i sudbene vlasti da time "izravno onemogućuju reformu pravosuđa". Podsjeća se i na neizvršeno obećanje o osiguranju sredstava za isplatu dodatka na godine staža sucima.

Saboru, Vladi i Ministarstvu pravosuđa UHS će poslati i zaključak da predloženim izmjenama Ovršnog zakona i prebacivanjem ovrha na javne bilježnike postupak ovrhe neće postati učinkovitiji.

Gredelj je ponovno upozorio na neučinkovitost Ustavnog suda, utvrdivši da se jedan prijedlog UHS-a za ocjenu ustavnosti ne rješava već tri godine, i da još dva stoje u ladicama.

Usprotivio se najavama o prenošenju istrage sa sudaca na državno odvjetništvo i policiju rekavši da "ovakva policija i ovakvo Državno odvjetništvo" ne jamče ni neovisnu i ni učinkovitu istragu. Zbog mogućnosti da se takvim promjenama ozbiljno naruše temeljan ljudska prava, najavio je da Udruga priprema stručne rasprave zajedno s nevladinim udrugama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara