Greška i na Lexusima u SAD-u: Nekontrolirano ubrzavanje?

Greška i na Lexusima u SAD-u: Nekontrolirano ubrzavanje?

Tekst: Z.J.
Foto: Lexus

RHONDA Smith iz Seviervillea u američkoj saveznoj državi Tennessee jučer je pred povjerenstvom američkog Kongresa svjedočila o problemu koji je doživjela sa svojim osobnim vozilom marke Lexus ES 350. Prema njezinim riječima koje prenosi Associated Press, vozila je svoj automobil i odjednom je počeo nekontrolirano ubrzavati do brzine od 160km/h, a žena nije ništa mogla učiniti da automobil zaustavi ili barem uspori. "Stiskala sam kočnicu, a automatski mjenjač sam ubacila u rikverc, ali ništa nije usporilo automobil", rekla je Rhonda Smith u suzama pred povjerenstvom Kongresa koje je osnovano da bi istražilo propuste japanske automobilske tvrtke Toyota, čiji automobili imaju kvar na kočnicama.

"Nakon gotovo deset kilometara automobil je počeo nekontrolirano usporavati", rekla je Smith koja usporavanje automobila naziva "Božjom intervencijom".

Toyota odbacuje optužbe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žena je pred Senatom svjedočila i kako je Toyotinim službenicima trebalo "jako dugo vremena da odgovore na njezinu reklamaciju", a i tada su je odbacili riječima da "kočnice, kada se pravilno koriste, moraju nadjačati gas". Također, ženine pritužbe su odbacili i u američkoj agenciji za sigurnost prometa.

Nakon neuspjelih pokušaja istjerivanja pravde, Rhonda se obratila i američkom Nacionalnom centru za mirenja, privatnoj neovisnoj organizaciji koja izvansudski pokušava riješiti sporove između potrošača i proizvođača roba ili usluga. Na raspravu u Centru predstavnici Toyote nisu došli već su se javili telefonom, tvrdeći da je žena sama uzrokovala kvar jer je "istovremeno stiskala kočnicu i gas".

Povjerenstvo američkog Kongresa sada želi ispitati je li Toyota ignorirala opciju da je za incidente u kojima vozila sama nekontrolirano ubrzavaju, kriv kvar u elektronskom sustavu japanskih automobila. Toyota tu mogućnost i dalje odbacuje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara