Grlo izobličeno rakom, truli zubi i druge odvratne slike na novim britanskim kutijama cigareta

Grlo izobličeno rakom, truli zubi i druge odvratne slike na novim britanskim kutijama cigareta

KATRANOM presvučena pluća, grlo izobličeno rakom, truli zubi, noga zahvaćena gangrenom - tek su neke od fotografija koje se od 1. listopada mogu vidjeti na kutijama cigareta u Velikoj Britaniji, a koje su dio tamošnje antipušačke kampanje. Naime, bolesti izazvane pušenjem u Velikoj Britaniji svake godine odnesu približno 90 tisuća života.

Iskustva drugih zemalja koje su već primijenile ovu taktiku pokazuju da su šokantne slike efikasniji poticaj pušačima da se ostave pušenja nego što su to bila ranija pisana upozorenja. Slična slikovita upozorenja koriste se u još devet zemalja diljem svijeta. U Australiji, Brazilu ili u Kanadi takve fotografije su već uveliko rasprostranjene, dok je Velika Britanija prva europska zemlja koja će isprobati ovakvu antipušačku taktiku.

Slike izazivaju burne osjećaje i strah, pa se lakše pamte

Da su slikovna upozorenja puno djelotvornija od pisanih, potvrdio je David Hammond iz Instituta za zdravstvena istraživanja kanadskog sveučilišta u Waterloou. "Istraživanja su jasno pokazala da se šokantne poruke, one koje izazivaju burne osjećaje i strah najlakše pamte. sami pušači su nam rekli da su takve poruke najefikasnije. Postoji mnoštvo podataka koji pokazuju da kutija s takvom fotografijom postaje manje privlačna potencijalnim konzumentima", objasnio je Hammond. Naveo je da je njegov tim proveo istraživanje s mladima u Velikoj Britaniji te da je utvrdio kako je otprilike 70 posto njih kazalo da su im nove kutije manje izazovne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ovo ja ravno maltretiranju ljudi!"

No, Simon Clark, direktor britanske organizacije za zaštitu pušača "Forest", inače nepušač, upozorava da su pušači ovakvim vladinim mjerama postali žrtve progona. "Ovo je ravno maltretiranju ljudi. Nije ovdje u pitanju obrazovanje. Mi podržavamo obrazovne mjere koje bi ljudima ukazale na zdravstvene posljedice pušenja, ali ne one koje će ljude tjerati da se ostave pušenja. Ovdje se radi o ponižavanju pušača i pušenje se predstavlja kao nešto nenormalno", poručio je Clark.

"Mislim da je krajnje vrijeme da se ljudima pokaže istina"

Predstavnici britanskih zdravstvenih ustanova uzvraćaju da šokantne fotografije služe da se pušačima, ali i onima koji to tek kane postati, poglavito mlađim ljudima, slikovito ukaže na stvarne posljedice pušenja. "Pušačima se dugo vremena prodavala lažna romantična slika i pušenju, zajedno sa zdravim prostranstvima, kaubojima na konjima i sličnim stvarima. Stvarnu sliku, međutim, čine srčana oboljenja, loši zubi, zadah iz usta i plućne bolesti. Mislim da je krajnje vrijeme da se ljudima kaže istina", poručili su iz britanske udruge zdravstvenih radnika.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara