Grubiša: HDZ će prihvatiti HSS, ali ne i njihovu "agrarnu reformu"

NEIZVJESNE rezultate parlamentarnih izbora i moguće postizborne koalicije, u razgovoru za Index je prokomentirao ugledni politički analitičar Damir Grubiša, koji smatra da je ovakav ishod rezultat vođenja kampanje.

"Izbori su pokazali da je HDZ očito vodio bolju kampanju pa je ovo zapravo pobjeda dobro vođene kampanje", rekao je Grubiša napominjući kako je očito da je HDZ bolje motivirao svoje birače od SDP-a.

"Ovakav ishod je i rezultat podjele, rascjepa u Hrvatskoj na ljevičare i desničare", komentirao je, dodajući kako je zapravo riječ o "stabilizaciji" kakva se već dogodila u brojnim europskim zemljama.

"Ovo je rezultat demokratskih izbora pa je i samim time demokratski rezultat. Ne možemo reći koja je od te dvije politike bolja, jer očito polovica birača smatra kako je bolja politika HDZ-a, a polovica kako je bolja ona politika koju vodi SDP. Ipak, prema ovim rezultatima, većina je birača očito zadovoljna HDZ-ovom politikom", rekao je Grubiša.

"HDZ će se morati suočiti s problemima koje nisu imali u prvom mandatu"

"Činjenica je da će ova HDZ-ova Vlada imati poteškoće koje nije imala u prvom mandatu - morat će se suočiti s rastućom ekonomskom krizom i porastom vanjskog duga te pitanjima ulaska u Europsku uniju i NATO savez", smatra Grubiša.

"Naime, problem pri ulasku u EU će biti pitanje Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) jer će EU zasigurno tražiti izuzeća za zemlje članice EU. Pitanje ulaska u NATO će proći puno lakše jer se HDZ ne zalaže za izlazak na referendum", pojasnio je.

"Friščić je za HDZ, manjine će se prikloniti većini"

O mogućim budućim koalicijama Grubiša je rekao: "Friščić će se zasigurno prikloniti HDZ-u, a sad je pitanje kolika je oporba unutar stranke i koliko je jaka. Opet, program HSS-a je izrazito konzervativan i zalažu se za način vođenja poljoprivrede kakve više nema nigdje u Europi, što se direktno protivi zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU, a to će HDZ teško progutati".

Na pitanje hoće li onda HDZ ipak pristati na koaliciju s HSS-om, pa naknadno prekršiti obećanje i odbaciti njihov program, Grubiša je rekao: "Kod nas je jedna uobičajena praksa da se krše obećanja. Do sada su se dogovori obično korigirali uz pozivanje na faktore međunarodnog pritiska, a to je HDZ-u do sada jako dobro išlo".

Kada je riječ o manjinama, Grubiša smatra da će se "ukoliko se HSS prikloni HDZ-u, HDZ-u prikloniti i većina manjina". Srpska nacionalna manjina će prema Grubišinom mišljenju vjerojatno u koaliciju s HDZ-om jer SDP-u zamjeraju propuste iz vremena Račanove Vlade, a "u Sanaderovom okrilju imaju stanovitu sigurnost, koje teško da će se odreći". "Ostale nacionalne manjine će se prikloniti većini", smatra Grubiša.

"Prikloni li se HSP HDZ-u to znači njegov daljnji pad"

Na pitanje kome će se prikloniti po jedan zastupnik kojeg za sada, prema neslužbenim rezultatima, imaju HSP i HSU, Grubiša je rekao: "Prikloni li se HSP HDZ-u to znači njegov daljnji pad".

"Kada je riječ o HSU-u, on je očito prestao igrati značajnu ulogu i svoju je povijesnu zadaću izvršio povećanjem mirovina i povratom duga umirovljenicima", zaključio je Grubiša.

I.M.
Foto: L.T. / S.G.F.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara