Gubitak Varteksa manji za 8,3 milijuna kuna u odnosu na 2004.

VARTEKS d.d. je u devet mjeseci ove godine ostvario gubitak od 16,7 milijuna kuna, što je 33,2 posto, odnosno 8,3 milijuna kuna manje od gubitka ostvarenog u istom razdoblju prošle godine što pokazuje značajnu promjenu smjera poslovanja Društva.

Devetomjesečne poslovne rezultate Varteksa na današnjoj konferenciji za novinare predstavili su predsjednik Uprave Zoran Košćec i član Uprave Varteksa, Nenad Davidović.

Na nivou Varteks Grupe koju čini ukupno 10 povezanih poduzeća, devetomjesečni gubitak iznosi 18,1 milijun kuna što je također pozitivan pomak u odnosu na isto razdoblje prošle godine kad je gubitak Grupe iznosio 25,7 milijuna kuna.

Tijekom devet mjeseci Varteks d.d. realizirao je ukupno 316,8 milijuna kuna, što je za 1,2 posto manje u odnosu na prethodnu godinu, ali gledajući u odnosu na poslovne rashode ostvaren je pomak. Naime, poslovni rashodi Društva i dalje se značajno smanjuju. U odnosu na prethodnu godinu, poslovni rashodi za devet mjeseci manji su za 17,8 milijuna kuna, a ukupni rashodi smanjeni su za 12 milijuna kuna.

Što se tiče strukture prihoda, ostvareno je povećanje prihoda od maloprodaje za 2,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također, značajan porast bilježe i zastupstva sa konsignacijom te ostali poslovni prihodi s naslova prodaje nekurentnih sirovina i repromaterijala, upotrebe vlastitih proizvoda, te naplate sumnjivih potraživanja.

Na stranom je tržištu Varteks d.d. zajedno s kooperantima ostvario izvoz od 20,6 milijuna euraa što je 2,7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Glavnina izvoza Varteksa i dalje je u zemlje Europske unije gdje bilježi porast od 3,8 posto u odnosu na prošlu godinu. Izvoz u Veliku Britaniju porastao je za 7,7 posto, a u Italiju čak 32,5 posto u odnosu na devet mjeseci prošle godine.

Glavninu izvoza u Italiju čini proizvodnja za Versace i Cada Mosto, ali i izvoz denim proizvoda. Ukoliko se izuzme vrijednost koja pripada kooperantima, Varteks je od izvoza prihodovao malo manje nego prošle godine, odnosno za 0,8 posto, a  on i dalje čini 45 posto ukupnih prihoda Varteksa.

U rujnu je Varteks poslovao pozitivno i ostvario rezultat od 16 tisuća kuna, dok je u istom mjesecu prošle godine ostvaren gubitak od 4.7 milijuna kuna.

U okviru procesa restrukturiranja Varteks će nastaviti aktivnosti kontrole, racionalizacije i uštede na svim razinama. Orijentacija isključivo na modni biznis podrazumijeva i izdvajanje Tiskare i preuzimanje iste od strane njenog menadžmenta. Prvi koraci već su učinjeni, a završetak projekta očekuje se krajem godine. Jedan od bitnih čimbenika procesa restrukturiranja je i restrukturiranje Tivara, jedinog proizvođača tkanine u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara