HAK UPOZORAVA Pripremite se na kilometarske kolone, ceste će biti pune hodočasnika

HAK UPOZORAVA Pripremite se na kilometarske kolone, ceste će biti pune hodočasnika

Foto: Hina

NA KRAJU ovog drugog vikenda u kolovozu slavi se blagdan Velike Gospe koji se tradicionalno obilježava u većini europskih država. Budući da je blagdan u utorak, zasigurno će mnogi iskoristiti produženi vikend i otputovati na kraći odmor.

U HAK-u očekuju i da će vjernici iz Hrvatske pohoditi mnogobrojna marijanska svetišta u Sinju, Krasnom, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici. Zbog toga očekuju pojačan promet i gužve na prometnicama već od ranih jutarnjih sati. Upozoravaju se vozači da će u prometu narednih dana sudjelovati i mnogobrojni pješaci, hodočasnici, osobito tijekom noći i ranih jutarnjih sati.

Prometna prognoza

Jačanje prometa u smjeru mora, očekuje se već danas. Dio građana, nakon kraja radnog vremena krenut će prema moru kako bi izbjegli sutrašnje gužve.

Sutra se očekuje podjednak broj vozila u oba smjera, prema moru i prema unutrašnjosti, a vozit će se kao i prethodnih subota uz česte gužve i zastoje. Mnogo vozila naći će se na naplati Lučko na autocesti A1/A6 gdje će biti najduže kolone u oba smjera, na ulasku u smjeru mora od 6 do 13 sati, a na izlasku prema Zagrebu od 10 do 18 sati.

Značajne gužve tijekom cijelog dana bit će također:

na A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2 u oba smjera,
na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru graničnog prijelaza Macelj,
na Istarskom ipsilonu, pred tunelom Učka u smjeru Rijeke i prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija,
na A3 Bregana-Lipovac u smjeru Bregane i na A4 Zagreb-Goričan u smjeru Mađarske,
duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta i na Krčkom mostu,
u trajektnim pristaništima i lukama Zadar i Split.

Granični prijelazi

Promet na većini graničnih prijelaza bit će gust, a osobito na prijelazima:

sa Slovenijom – Macelj, Rupa, Kaštel i Plovanija,
sa Srbijom – Tovarnik i Bajakovo,
s Bosnom i Hercegovinom – Slavonski Brod, Stara Gradiška, Maljevac, Ličko Petrovo Selo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na naplatnoj postaji Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj), tijekom poslijepodneva sutra, očekujemo kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj koje mi mogle potrajati do večernjih sati.

U nedjelju i ponedjeljak pojačan promet bit će cijeli dan na svim cestovnim pravcima prema unutrašnjosti. Gužve se očekuju ponovno na Lučkom (izlazak s autoceste A1/A6), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok).

Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1, umjesto Lučkog, koristi naplatna postaja Demerje gdje se, osim ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama, a subotom će biti omogućeno i gotovinsko plaćanje cestarine.

Velika Gospa

U utorak, na blagdan Velike Gospe, tijekom noći i jutra očekuje se veliki broj hodočasnika pješaka koji će se uputiti prema marijanskim svetištima u Hrvatskoj u kojima tijekom dana očekujemo gužve i pojačan promet. Prilikom hodanja uz rub kolnika, hodočasnicima savjetujemo da na sebi imaju reflektirajuće prsluke i slično, kako bi ih vozači što lakše mogli uočiti.

U popodnevnim satima gustog prometa bit će ponovno na većini glavnih cestovnih pravaca, osobito u smjeru unutrašnjosti. Čekanja će ponovno biti na autocesti A1/A6 na naplati Lučko na izlasku prema Zagrebu, na autocesti A2 Zagreb-Macelj na naplati Trakošćan, prema graničnom prijelazu Macelj.

Tijekom vikenda, ali i zbog blagdana Velike Gospe, zabrane za teretna motorna vozila iznad 7,5 t bit će na snazi:

u subotu, 12. kolovoza – od 4 do 14 sati;
u nedjelju, 13. kolovoza – od 12 do 23 sata;
u ponedjeljak, 14. kolovoza – od 15 do 23 sata i
u utorak, 15. kolovoza – od 14 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC66 (Pula-Labin-Opatija), DC23 (Žuta Lokva-Senj).

Savjeti HAK-a

Prema prognozi DHMZ-a pred nama su dani visokih temperatura, ali i naglih promjena vremena i obilnih padalina zbog čega će tijekom vikenda, osobito sutra biti otežan promet na pojedinim cestama.

Iz HAK-a savjetuju da prije polaska na put provjerite stanje u prometu i da na put krećete ispravnim vozilima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara