Tlo Marsa je "neprijateljsko" prema razvoju života

Tlo Marsa je "neprijateljsko" prema razvoju života

NASA-ina letjelica Phoenix na tlu Marsa otkrila je reaktivnu sol koja, ukoliko se potvrdi njeno postojanje, umanjuje mogućnost za postojanjem bilo kakvog oblika života.

Novo otkriće sasvim je suprotno dosadašnjem vjerovanju i pronalasku vode koja je jedan od ključnih faktora za razvoj života. Nedavno su znanstvenici NASA-e izvijestili kako je tlo na Marsu izuzetno bogato magnezijem, natrijem, kalijem i klorom koji posebno pogoduju uzgoju šparoga, no osim toga, u tlu je pronađen i perklorat (visoko oksidirajuća sol) koja je glavni uzročnik neplodnosti tla.

"Prvo testiranje pretpostavljalo je nešto slično zemaljskoj soli, dok su daljnje analize otkrile nezemaljske sastojke u kemijskom sastavu soli", izjavio je Peter Smith, voditelj tima znanstvenika sa Sveučilišta u Arizoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postojane perklorata na Marsu nije objašnjeno, no na Zemlji ta kontaminirajuća tvar može biti stvorena prirodno ili ljudskom rukom. Perklorat je glavni sastojak krutog raketnog goriva i koristi se u pirotehnici. Znanstvenici svakako još jednom žele provjeriti rezultate jer instrument za skupljanje uzoraka tla s Marsa prethodni puta nije pokazao prisustvo perklorata.

Svakako, razmišljanja o tlu koje bi trebalo podržati razvoj nekog života na Marsu treba uzimati s rezervom, jer je za takve zaključke još prerano.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara