Hartmann: Vlada se konzultirala s ICTY-jem o predaji dokumenata

HRVATSKA je Vlada konzultirala tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda (ICTY) u Den Haagu o predaji dokumenata, koji su već u posjedu tužiteljstva, odvjetnicima optuženog generala Ante Gotovine jer se našla u bezizlaznoj situaciji, izjavila je u srijedu glasnogovornica tužiteljstva Florence Hartmann.

"Hrvatska se vlada našla u situaciji da bi mogla prekršiti hrvatski zakon ili zakon koji je obvezuje na suradnju s Haškim sudom", kazala je Hartman u razgovoru za Hinu, upitana o stavu tužiteljstva prema predaji dokumenata odvjetnicima generala Gotovine.

Hrvatska je vlada prošli tjedan donijela odluku da sukladno zahtjevu Općinskog suda u Zagrebu preda dokumente odvjetnicima generala Gotovine. Haški je sud Gotovinu optužio za zločine počinjene tijekom i nakon operacije "Oluja".

Suradnja s ICTY-jem, u okviru Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, Ustavnog zakona o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i Statuta Suda, obveza je Republike Hrvatske, podsjetila je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo proanalizirali dokumente koji su traženi i vidjeli da njihovo objavljivanje prije vremena ne bi škodilo slučaju", dodala je Hartmann. Kako je kazala, traženi dokumenti su takve prirode da je utvrđeno kako njihovo prijevremeno objavljivanje ne bi škodilo.

"Glavna tužiteljica ICTY-ja Carla del Ponte je odlučila napraviti iznimku i odobriti predaju dokumenata", rekla je Hartmann dodavši da ovo ne znači promjenu pravila postupanja.

Haško je tužiteljstvo do sada odbijalo mogućnost predaje dokumenata Gotovininim odvjetnicima tvrdeći da bi time Hrvatska prekršila svoje obveze suradnje s Haškim sudom.

Osim toga, istaknula je glasnogovornica ICTY-ja, zakon je i dalje isti, odnosno zemlja mora uhvatiti bjegunca i predati ga Sudu u Den Haagu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara