Hasanbegovićev apologet na HRT-u: "Liberation nije tako utjecajan, a on se ne može braniti od hajke"

Hasanbegovićev apologet na HRT-u: "Liberation nije tako utjecajan, a on se ne može braniti od hajke"

Screenshot: HRT

VLADIMIR BOGDANIĆ iz Židovske općine Zagreb gostujući u Studiju 4 HRT-a osvrnuo se na pismo koje je poslao redakciji francuskih novina Liberation nakon što je u njima objavljeno otvoreno pismo europskih inteletkualaca koji pozivaju na smjenu Zlatka Hasanbegovića.

"Postoji velika razlika između odjeka koji je taj tekst imao u Hrvatskoj i u Francuskoj. Koliko god Liberation bio respektabilan, njegov utjecaj na javno mnijenje nije onakav kako su to prikazali  hrvatski mediji. Koliko god su neke teme važne za nas, one za Europu nemaju istu težinu", kazao je Bogdanić.

Rekao je kako je reagirao zbog vlastitog otpora mržnji i surovosti.

"Pišući uredniku Liberationa parafrazirao sam Alberta Camusa koji kaže da se ne može govoriti istina, ako se mržnja ne zamijeni razumijevanjem. Nije prvi puta da se suočavam s takvim diskvalifikacijama zemlje u kojima živim. Ne mislim da aktualna vlast i hrvatsko društvo odstupa od europskih temeljnih vrijednosti. Spadam u dio građanskog društva koji je je bitno obilježen holokaustom i antifašizmom. Kad se moju zemlju diskvalificira, osjećam se prozvanim da nešto kažem", kazao je Bogdanić i dodao kako su njegovi roditelji bili antifašisti u vremenima kad je to bilo izuzetno opasno.

Istaknuo je kako smatra da je Hrvatska ozbiljna zemlja i da je prirodno da svaki pojedinac gleda kako da doprinese atmosferi tolerancije.

"Nevjerojatna hajka na Hasanbegovića"


Rekao je kako je u pismu poručio da se ne slaže s diskvalifikacijama Hrvatske i Hasanbegovića.

"Mi svjedočimo nevjerojatnoj hajci na osobu koja nema adekvatnog načina da se obrani od brojnih diskvalifikacija. Kad ste imali priliku biti pored ljudi koji su izloženi hajci, onda imate potrebu da zaštitite čovjeka. Ne radi se o činjenicima, već o napadima osobne vrste. Strašno je kako ga se napada", rekao je Bogdanić.

Kazao je kako respektira pravo Kulturnjaka da prosvjeduju, ali da i oni s drugim mišljenjem trebaju doći do izražaja.

"Pojedincima teško reći što misle"

Osvrnuo se i na prosvjed za kurikularnu reformu i kazao kako u medijima nije bilo preneseno gostovanje akademika Paara na HRT-u.

"Ne živimo u idealnom medijskom prostoru pa je pojedincima ponekad vrlo teško reći što misle. Hasanbegović nema moć i nije u prilici da se u medijima brani protiv optužbi. Praktički nije bilo medija koji nije objavio pismo i smatrao sam da moram nešto reći kako bi francuska javnost čula i drugo mišljenje. Nakon par dana kad sam vidio da nema reakcije zamolio sam prijatelja iz Pariza da osobno dostavi pismo koje do danas nije objavljeno", rekao je Bogdanić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara