Haški sud bi mogao procesuirati zločine protiv muslimanskih Rohindža

Haški sud bi mogao procesuirati zločine protiv muslimanskih Rohindža
Foto: Hina/EPA

MEĐUNARODNI kazneni sud (ICC) proglasio se danas nadležnim za istragu o progonu muslimanske manjine Rohindža u Mjanmaru, koji bi mogao biti zločin protiv čovječnosti.

"ICC je odlučio da je nadležan za navodni progon mjanmarskog naroda Rohindža u Bangladeš", navodi se u priopćenju suda kojemu je sjedište u Den Haagu.

Više od 700.000 Rohindža je 2017. izbjeglo u Bangladeš pred nasiljem koje su provodili mjanmarska vojska i budističke milicije, što je UN ocijenio "etničkim čišćenjem", a poslije i "genocidom".

UN zatražio podizanje optužnice za mjanmarski "genocid" protiv Rohindža

UN-ovi istražitelji su krajem kolovoza zatražili da međunarodno pravosuđe podigne optužnicu protiv zapovjednika mjanmarske vojske i petorice visokih vojnih časnika za "genocid", "zločine protiv čovječnosti" i "ratne zločine" nad muslimanima Rohindžama.

Mjanmarske vlasti su odbile te optužbe.

Glavna tužiteljica ICC-a Fatou Bensouda zatražila je u travnju od sudaca da pokrenu predistragu kako bi utvrdili jesu li deportacije zločin protiv čovječnosti.

Mjanmar nije potpisnik statuta ICC-a

Zahtjev je bio pravno složen jer Mjanmar nije potpisnik Rimskog statuta, ugovora o osnutku ICC-a.

ICC se proglasio nadležnim jer se "dio zločina dogodio na teritoriju Bangladeša koji je potpisnik" tog ugovora, dodaje sud.

Mjanmarska vlada nije htjela danas komentirati ovu informaciju na upit AFP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara