Haški sudac protiv uvjetovanja približavanja Srbije EU uhićenjem Mladića i Karadžića

SUDAC Haškog suda (ICTY) Wolfgang Schomburg izjasnio se u nedjelju u razgovoru za austrijsku agenciju APA protiv uvjetovanja pregovora EU sa Srbijom o stabilizaciji i približavanju izručenjem optuženih za ratne zločine Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

"Moglo bi biti posve kontraproduktivno, ako neka država to tako doživi da je se zbog jedne ili dviju traženih osoba drži kao taoca. To osim toga ne bi bilo ni u okviru proporcionalnosti", rekao je Schomburg naglašavajući kako se pred sud za ratne zločine "na optuženičku klupu ne izvode države nego pojedinci".

Sudac Schomburg izrazio je kritiku neizravnog političkog pritiska glavne tužiteljice Carle del Ponte.

"Ne smijemo zaboraviti načelo trodiobe vlasti. Naša je zadaća kao suda a time i tužiteljsta, zatražiti od međunarodne zajednice, koja nas je na ove dužnosti i postavila, da se porbine za to da se ljudi koje se traži doista i uhite. Kako će se to provesti, da li će to učiniti UN ili EU ili pojedinačna država nije zadaća nas pravnika. To se može reći i u odnosu na gospođu del Ponte: Svatko bi se trebao baviti svojim zanatom", kazao je Schomburg koji sudjeluje za okruglim stolom pod naslovom Politički razgovori u sklopu Europskog foruma Alpbach.

Schomburg se osvrnuo i na dosadašnju bilancu rada Haškog suda ustvrdivši da je polučen velik uspjeh.

Slučajevi koji su još na stolu, dovoljno su teški, rekao je Schomburg. "Imamo još uvijek 61 osobu koja je već uhićena i čeka na svoju presudu", kazao je i dodao kako je s popisa najtraženijih ratnih zločinaca, koja je još prošle godine sadržavala 60 imena, danas još samo šest njih u bijegu. Nadalje, dodao je Schomburg, Haški je sud na temelju dosadašnjih postupaka uspio prikupiti nesporne dokaze da je u Srebrenici došlo do genocida, što je srpska vlada još prije dvije godine odbacivala kao propagandu zapada. Osim toga je oko 50 ratnih zločinaca pravomoćno osuđeno i služi svoje kazne.

"To je već veliki uspjeh, makar je za žaljenje što optuženici za najveće ratne zločine još uvijek nisu dospjeli pred sud", kazao je haški sudac. Osobno se, kako je rekao, zaista čudi što međunarodna zajednica još uvijek nije uspjela uhititi te najtraženije optuženike za ratne zločine. "Dosada je naime uvijek bilo moguće da se neka osoba, ako se zaista želi uhititi, onda i nađe", rekao je Schomburg.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara