Počinje suđenje za Srebrenicu

JEDANAEST godina poslije stravičnog pokolja više od osam tisuća muslimanskih dječaka i muškaraca, koje su srpske snage poubijale nakon pada Srebrenice, u Haagu počinje suđenje sedmorici bosanskih Srba, koji su kao časnici paravojnih postrojbi sudjelovali u zločinu.

Carla Del Ponte, glavna haaška tužiteljica započeti će postupak iznošenjem optužbi i dokaza u postupku u kojem se pet optuženika tereti za genocid, dok su preostala dvojica optužena za ratne zločine i zločine protiv čovječanstva. Svi optuženici su izjavili da se ne smatraju krivima za optužbe, za koje mogu dobiti maksimalne, doživotne zatvorske kazne.

Del Ponte je planirala započeti iznošenje optužbe prošli mjesec, kada je suđenje "otvoreno" na samo jedan dan, prije ljetne stanke u radu Suda. Očekuje se da će suđenje trajati najmanje nekoliko mjeseci.

Optužene se tereti za sudjelovanje u "udruženom zločinačkom pothvatu" koji je imao za cilj istrebljenje Muslimana muškaraca koji su tražili zaštitu UN-a u srebreničkoj enklavi i protjerivanje ostatka muslimanksog stanovništva u procesu etničkog čišćenja.

Među počinjenim zločinima koji su nabrojani na 52 stranice optužnice optužnog prijedloga je i masakr koji su Srbi počinili nad više od tisuću Muslimana koje su zaključali u skladište i likvidirali bacanjem granata i pucanjem u zapečačenu prostoriju. Tijela ovog i ostalih masovnih ubojstava koja su provodili danim aposlije pada srebrenice zatrpali su u mnoge masovne grobnice na području unutar i oko nekadašnje zaštićene zone.

Samo prošli tjedan, forenzičari su ekshumitrali posmrtne ostatke više od tisuću žrtava iz masovne grobnice kod sela Kamenica, a većina ubijenih je bila vezanih ruku i ubijena hicima iz blizine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi od kostura dosad izvađenih iz masovnih grobnica su jako oštećeni, što pokazuje ono što je već poznato na osnovu satelitskih snimaka i naredbi; da su bosanski Srbi, u pokušaju da prikriju razmjere zločina, premještali posmrtne ostatke u tzv "sekundarne grobnice".

Optuženi kojima se sudi su Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Ljubomir Borovčanin, Radivoje Miletić, Milan Gvero i Vinko Pandurević.

Haaški sud je dosad održao nekoliko suđenje vezanih za zločine u Srebrenici, među kojima je i suđenje Slobodanu Miloševiću, koje je prekinuto njegovom smrću.

Radislav Krstić, zapovjednik Drinskog korpusa, koji je vodio napad na Srebrenicu, osuđen je na kaznu zatvora od 35 godina zbog pomaganja i izvršenja genocida, a pukovnik Vidoje Blagojević izdržava kaznu od 18 godina zatvora zbog suučesništva u genocidu.

Dvojica optuženih za zapovjedanje pokolja; politički i vojni vođa bosanskih Srba, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, još uvijek su na slobodi.

Z.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara