HBK protiv Zakona o trgovini: To je udar na obitelj, Hrvatice će manje rađati!

HBK protiv Zakona o trgovini: To je udar na obitelj, Hrvatice će manje rađati!

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

KOMISIJA Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax je na današnjoj konferenciji za novinare ocijenila neprihvatljivima izmjene Zakona o trgovini kojima bi se ukinule odredbe o ograničavanju radnog vremena trgovina.

U pisanoj izjavi "Neprihvatljivost predloženih izmjena Zakona o trgovini" iznijeli su razloge zbog kojih bi, smatraju, vlada trebala preispitati tu svoju odluku.

"Neobično je da se potiho donosi takva odluka nakon što je Sabor završio redovito zasjedanje. Čekalo se da se izbjegne procedura u Saboru i da se donese samostalna odluka koja zadire u pitanja koja su niz godina bila predmet diskusija", rekao je sisački biskup Vlado Košić.

On smatra da država time odustaje od reguliranja tog pitanja, a odluku o radu trgovina prepušta poslodavcima. Podsjetio je i da su crkvene institucije već upozoravale na potrebu zaštite radnika, provedene su velike javne rasprave, a u peticiji 2003. bilo je prikupljeno 350 tisuća potpisa protiv rada trgovina nedjeljom. "Želimo biti glas radnika, njih oko 220 tisuća u trgovinama, jer bi oni mogli izgubiti posao ako bi se željeli boriti za neradnu nedjelju", istaknuo je te dodao da ga čudi šutnja ženskih udruga s obzirom da su u trgovinama zaposlene većinom žene čija prava treba zaštititi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Udar na obitelj, društvo i "fertilni kontingent žena"

Tajnik Komisije Gordan Črpić rekao je da se deregulacijom rada ne ugrožavaju samo radnici nego i cijelo društvo, ritam života i rada. "Ovom odlukom širi se potrošački mentalitet, stvaraju pretpostavke za zapadanje građana u dužničko ropstvo, a što je najvažnije, otvara se mogućnost da hrvatski građani budu jeftini radnici bez dostatnog odmora. Usto, kako je riječ o pretežno ženskoj populaciji fertilne dobi, a Hrvatska je u depopulaciji, riječ je i o udaru na obitelj. Deregulirani ritam rada značajnog dijela fertilnog kontingenta žena svakako nije mjera koja ide u prilog podizanju nataliteta, nego upravo suprotno", smatra on.

Također je upozorio da se dogovor o radnom vremenu ne može staviti na razinu trgovačkog lanca i blagajnice. "Kapitalist i radnik ne mogu biti u istoj pregovaračkoj poziciji, zato su potrebi snažni sindikati i regulacijska uloga države, a nakon financijske kataklizme u svijetu više ni najzadrtiji neoliberali ne zagovaraju odsutnost i distanciranje države", istaknuo je.

U izjavi se upozorava da slobodno određivanje radnog vremena trgovina može imati dugoročne posljedice za hrvatsko društvo, jer se širi potrošački mentalitet i pretpostavke za dužničko ropstvo. Komisija drži da treba zaštiti i državne interese, s obzirom da, navodi se, iscrpljivanje radnika znači njihovo pobolijevanje što u konačnici pada na teret države, a takav ritam rada utječe na obitelj, pad nataliteta i negativne posljedice za djecu zbog neprisutnosti majke u obitelji.

Argument turizma u korist rada nedjeljom Komisija smatra višestruko pogrešnim, s obzirom da mnoge turističke zemlje nemaju radne nedjelje. U izjavi se ističe i kako je odluka Ustavnog suda protivna europskoj pravnoj praksi, a sindikate se poziva na snažniju zaštitu hrvatskih radnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara