HDZ će ostaviti Vujčića za guvernera, ali će mu zamjenica biti Sandra Švaljek

HDZ će ostaviti Vujčića za guvernera, ali će mu zamjenica biti Sandra Švaljek
Foto: Dubravka Petric,Borna Filic/PIXSELL

ZA guvernera Hrvatske narodne banke vladajuća većina , predložit će Borisa Vujčića, kojemu je mandat na toj funkciji istekao prošle nedjelje, a za njegovu zamjenicu Sandru Švaljek, bivšu čelnicu Ekonomskog instituta i bivšu zamjenicu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove većinom se glasova usuglasio s kadrovskim rješenjima vodećih ljudi HNB-a.

Prema tim rješenjima, koje u petak još treba potvrditi sabor, Boris Vujčić sljedećih šest godina ostaje guverner HNB-a, zamjenica guvernera bit će Sandra Švaljek, a viceguverneri Slavko Tešija, Roman Šubić i Martina Drvar.

Glasanje u petak, ali Švaljek prije toga mora prestati biti predsjednica vlastite stranke

I dok su prijedlozi za imenovanje guvernera i trojice viceguvernera prošli bez primjedbi, kod prijedloga za imenovanje Švaljek, SDP-ov Arsen Bauk zapitao je jesu li u tom slučaju zadovoljeni svi zakonski uvjeti.

Član Savjeta HNB-a (tijela kojeg čine guverner, zamjenik guvernera i šest viceguvernera) ne može biti osoba koja obavlja dužnost u tijelima lokalne samouprave te u tijelima političkih stranaka, citirao je Bauk zakon, podsjetivši da je Švaljek zastupnica u zagrebačkoj skupštini te predsjednica političke stranke koja nosi njezino ime, Nezavisne liste Sandre Švaljek.

Predsjednik Odbora Ante Sanader (HDZ) umirio je njegove bojazni.

Predlagatelj (klubovi HDZ-a, HNS-a, SDSS-a, te HDS/HSLS/HDSSB-a) je vodio računa o tome, sve će biti na vrijeme obavljeno, do glasovanja Švaljek neće biti predsjednica stranke, rekao je Bauku koji se zanimao i za životopise, odnosno mjesta zaposlenja predloženih viceguvernera.

Tešija je, rečeno je, zaposlen u HNB-u, Šubić na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, ali je prije toga bio u HNB-u, baš kao i Drvar, sada zaposlena u Europskoj središnjoj banci.

Bačić: Nema političke trgovine, Švaljek je vodeća stručnjakinja

Na pitanja novinara oko imenovanja Vujčića i Švaljek u saboru je odgovarao i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. 

Upitan je li bilo riječi o političkoj trgovini s obzirom na to da je Švaljek bliska HSLS-u, kazao je da je "ona prijedlog Kluba zastupnika HDZ-a i nikakve trgovine nema oko njezinih angažmana na mjestu zamjenice guvernera". "Ona je vodeća makroekonomska stručnjakinja", ustvrdio je Bačić.

S obzirom na to da je Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, također dio vladajuće koalicije, na čelno mjesto HNB-a predlagala Ljubu Jurčića, bivšeg ministra gospodarstva u Vladi Ivice Račana, Bačića su novinari pitali kako je na to reagirala Bandićeva stranka. "Razgovarao sam s predsjednikom Kluba Stranke rada i solidarnosti i nikakvih primjedbi na angažman Sandre Švaljek ispred tog kluba nije bilo", odgovorio je Bačić.

Uvjeren je da kod izglasavanja predloženih kandidata za čelništvo HNB-a neće biti nikakvih problema.

"Kandidate predlaže Odbor za izbor i imenovanja. Mi ćemo u petak u Saboru glasati samo o prijedlogu Odbora. Neće biti dva ni tri kandidata, bit će samo jedan za svaku od predloženih dužnosti. Tu neće biti nikakvih problema", poručio je Bačić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara