HDZ je u Drvaru trebao slaviti obljetnicu ulaska HV-a. Neće jer im dolazi Vučić

HDZ je u Drvaru trebao slaviti obljetnicu ulaska HV-a. Neće jer im dolazi Vučić
Foto: Klix

GRADIĆ Drvar u sjeverozapadnoj Bosni u petak je trebao biti mjesto obilježavanja obljetnice uspješnih akcija Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kojima su u rujnu 1995. godine od srpske okupacije oslobođeni veliki dijelovi teritorija Bosne i Hercegovine i stvoreni uvjeti za mirovnu konferenciju u Daytonu kojom je okončan troipolgodišnji rat u toj zemlji, no umjesto hrvatskih dužnosnika i predstavnika braniteljskih udruga, tamo stiže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Iz Vučićeva ureda najavljeno je kako on dolazi u Drvar da bi tamo sudjelovao u manifestacijama posvećenim "obilježavanju stradanja Srba u 20. stoljeću", a u tome će mu se pridružiti i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Njih dvojica trebali bi sudjelovati na akademiji koju su tim povodom priredile lokalne vlasti i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Drvar je općina u sastavu Livanjske županije u Federaciji BiH i tamo, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, živi oko 3700 stanovnika od kojih je oko 3100 Srba, a Hrvata ima petstotinjak.

U županiji nema vlasti bez HDZ-a BiH

Općinsku vlast kontrolira Dodikov SNSD, a ta stranka sudjeluje i u vlasti na razini županije koalirajući s HDZ.om BiH.

Upravo je županijski odbor HDZ-a BiH u srpnju ove godine donio odluku da se 13. rujna ove godine posebice obilježi kao dan oslobođenja regije, odnosno Drvara i drugih dijelova sjeverozapadne Bosne.

HV, HVO i Armija BiH oslobodili Drvar

Ta područja oslobođena su u operaciji Maestral vođenoj od 8. do 17. rujna 1995. godine u kojoj su zajednički djelovali HV, HVO i Armija BiH. 

Tada su oslobođene oko dvije i pol tisuće četvornih kilometara teritorija koji su do tada držale postrojbe bosanskih Srba koje su pružile ogorčeni otpor pa je samo u borbama kod Bosanskog Grahova poginulo najmanje dvadeset pripadnika 4. gardijske brigade i 141. brigade HV-a.

Procjena je kako su u ovim operacijama poginula ukupno 74 pripadnika HV-a i HVO-a, a više od 200 ih je ranjeno.

Sam Drvar je upravo 13. rujna oslobodila 7. gardijska brigada HV-a i stoga su u županijskom HDZ-u i predložili obilježavanje ovog datuma.

HDZ se izmotava

No odmah nakon toga pobunili su se u općinskim tijelima Drvara, a potporu im je dao Dodik koji je ustvrdio kako je HV u sjeverozapadnoj Bosni proveo ratni zločin etničkog čišćenja te je najavio kako je i osobno spreman otići u Drvar i fizički spriječiti obilježavanje datuma koji lokalni Srbi tretiraju kao početak okupacije.

"U proteklom je ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora uz lokalne jedinice izvodila regularna vojska Hrvatske i oni su udruženim snagama pokušali istjerati Srbe s vjekovnih ognjišta", izjavio je Dodik.

Predsjednik Federacije BiH i visoki dužnosnik HDZ-a BiH Marinko Čavara nakon toga je izjavio kako neće biti potrebe da Dodik dolazi u Drvar jer proslave neće biti. Dodao je kako "nema pojma" da je netko uopće planirao obilježavanje 13. rujna kao dana oslobađanja Drvara, istaknuvši kako toga neće biti jer HDZ o tome nije donio nikakvu odluku.

''Nemam pojma tko je to najavio. To su spinovi koji se pokušavaju ubacivati i zamagliti postojeću situaciju", kazao je potkraj kolovoza Čavara za televiziju N1.

Na službenim stranicama jasno stoji da su najavili obljetnicu

No na službenim internetskim stranicama HDZ-a BiH 9. srpnja objavljeno je priopćenje u kojemu jasno stoji kako je na 10. izbornoj skupštini odbora HDZ-a BiH Herceg-bosanske županije, između ostalog, usvojena inicijativa člana tog Odbora Ile Kreze za obilježavanje 24. obljetnice oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara.

Dodali su kako se županijski odbor zadužuje za provedbu takve inicijative "kojom bi se naglasilo hrvatsko zajedništvo i zajednički se prisjetili svih poginulih branitelja koji su položili svoje živote za oslobođenje navedenih općina u Herceg-bosanskoj županiji u vojnim akcijama 'Ljeto 95' i 'Maestral'".

Čavara je pak ustvrdio kako je ovdje riječ o ''isprovociranom sukobu'' interesnih skupina koje nastoje napraviti problem, a za sve je prozvao "probosanske medije".

Neki od prozvanih u petak su nakon najave dolaska predsjednika Srbije u Drvar umjesto hrvatskih dužnosnika i pripadnika braniteljskih udruga konstatirali kako je svemu presudio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji nastoji pod svaku cijenu očuvati dobre odnose s Dodikom i Vučićem.

"Sigurno je da će večeras iz Drvara biti odaslane poruke koje Hrvatima na području županije i lokalnog HDZ-a neće goditi ušima. No predsjednik HDZ-a, ujedno i Hrvatskog narodnog sabora, pobrinuo se da ne bude pobune", ironično poručuje portal Klix uz zaključak kako je u ovom slučaju pobjedu ipak odnio Čovićev strateški partner Dodik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara