Lažljivi HDZ tvrdio da će prodati HEP da se riješe uhljeba, a danas su priznali da ipak neće

Lažljivi HDZ tvrdio da će prodati HEP da se riješe uhljeba, a danas su priznali da ipak neće

Foto: FAH/Index

HDZ se gubi po pitanju energetike. Pokazuje to i današnja izjava Branka Bačića, koji je rekao kako ipak neće privatizirati HEP, iako su početkom godine tvrdili da će upravo to napraviti.

Na Badnjak prošle godine, kada je Hrvatska izgubila arbitražu s MOL-om, premijer Andrej Plenković najavio je kupovinu mađarskog udjela u Ini. Dan dva nakon dramatične presice, potpredsjednica Martina Dalić predstavila je plan o prodaji 25 posto minus jedne dionica HEP-a, čime bi se financirao otkup Ininih dionica.

"Uklonit će se prostor za uhljebništvo jer kompanije izlistane na burzi moraju poštovati veće standarde poslovanja, uključujući i standarde zapošljavanja", opravdavala je Martina Dalić u siječnju ideju izlaska HEP-a na burzu.

HDZ o HEP-u: Ne prodaju, pa ipak prodaju


Bilo je to suprotno HDZ-ovu stavu oko HEP-a u izbornoj kampanji, u planu "Vjerodostojno" govorili su samo o restrukturiranju energetskih poduzeća u državnom vlasništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kninu, na Dan Oluje, Plenković i Martina Dalić ponavljali su kako ne odustaju od kupovine Ine, kazavši da se o prodaji HEP-a razgovara cijelo vrijeme.

Plan Martine Dalić imao je dvije slabosti, prvo je što vlasništvo nad hidroelektranama nije bilo preneseno na HEP, i drugo, što su precijenili vrijednost udjela, pa im četvrtina HEP-a nije bila dovoljna za polovicu Ine.

Uz podršku HNS-a guraju zakon?

No da bi plan uopće zaživio, bez obzira na to hoće li se time financirati Ina ili samo rastjerivati uhljebništvo, trebali su prenijeti vlasništvo nad hidroelektranama iz državnog vlasništva u HEP-ovo, za što je nužna izmjena zakona.

Novi list jučer je objavio kako Plenkovićeva vlada, sada kada se riješili Mosta koji se protivio privatizaciji, uz podršku novog partnera HNS-a, poslala u parlament prijedlog dopuna i izmjena Zakona o vodama, čime će se elektrane vratiti HEP-u. 

To je jutros iskoristio Mostovac Tomislav Panenić pa je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio kako nema govora o privatizaciji. "Ovo plašenje javnosti čudnom, zakulisnom privatizacijom je neprimjereno", kazao je Bačić, a HDZ je još jednom preokrenuo stranu, vrativši se na stav iz kampanje. Do neke nove prigode. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara