HDZ smijenio urednike HTV-a zbog šala na račun Tuđmana

"NOVOGODIŠNJA POSLANICA" Nenada Bana i Denisa Bašića, u kojoj su na satiričan način komentirani događaji u 2003., nije se svidjela vrhu HDZ-a, pa su zbog "sprdnje s pokojnim predsjednikom Tuđmanom" Damir Matković i Aleksandar Kostadinov ostali bez uredničkih mjesta.

Već drugog dana 2003., samo tjedan dana od HDZ-ovog preuzimanja vlasti, urednici zabavnog programa Damir Matković i Aleksandar Kostadinov stavili su mandate na raspolaganje, nakon što je vodstvo na hrvatskoj dalekovidnici novogodišnjem programu izreklo niz oštrih kritika i ocijenilo da nije dosegnulo očekivanu razinu.

Naglašeno je " da se nije baš ukusno sprdati s pokojnim predsjednikom Tuđmanom."

Po svoj prilici, smjene na Prisavlju uslijedile su nakon intervencije iz HDZ-a.

Za privremene zamjenike smijenjenih urednika imenovani su Božo Sušec i Siniša Svilan.

Nacional piše da je vrlo upitna budućnost političko – satirične emisije koja je nastala na temelju prvih govora Franje Tuđmana i Stipe Mesića. Nenad Ban i Denis Bašić, autori, scenaristi i glumci, svoju su priču temeljili na tome da ni Tuđman ni Mesić nisu zadovoljni novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novogodišnju emisiju vidjelo je oko 25 posto gledatelja, a repriza je također bila vrlo gledana.

Objašnjavajući koncepciju "Novogodišnje poslanice" Ban kaže da su htjeli napraviti satiričko-političku emisiju, koja bi imala odmak od svih postojećih humorističkih emisija na televiziji.

"Ideja je bila da se bavimo zabranjenim i škakljivim stvarima u koje se do sada nije smjelo dirati, zapravo, da provjerimo u praksi novu demokratizaciju i otvorenost na HTV-u. Željeli smo biti kritični, duhoviti i zabavni, ali nismo htjeli nikoga povrijediti, niti potpirivati nacionalnu, vjersku, rasnu ili spolnu mržnju ili nejednakost", kaže Ban.

Zbog sumnji da jedan dio publike neće do kraja provariti skeč o generalu Anti Gotovini, on je izbačen iz novogodišnje emisije.

Autori emisije mišljenja su da je emisija zaživjela među gledateljima, što pokazuje gledanost. Bašić kaže da je emisija uspjela jer su teškim temama oduzeli težinu i prikazali ih u parodiranom kontekstu. Objašnjava da je emisija uspjela jer nisu nametnuli vlastito mišljenje ili političku opciju, pa jednako nisu štedjeli ni Tuđmana ni Mesića.

Ban i Bašić kao predsjednici Tuđman i Mesić prvi put na HTV-u su se pojavili prije godinu dana u "Globalnom sijelu" Joška Martiniovića, koji im je pomogao i pri realizaciji novogodišnje emisije. Martinović je ponosan na "Novogodišnju poslanicu" jer je, po njegovu mišljenu, riječ o "autentičnoj hrvatskoj političkoj satiri, koja je nikla ma Prisavlju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara