HDZ-ov ministar brani ratnog zločinca: "Nitko nema pravo prozivati Kordića"

HDZ-ov ministar brani ratnog zločinca: "Nitko nema pravo prozivati Kordića"
Foto: Pixsell/Igor Kralj/Hrvoje Jelavić

MINISTAR uprave Lovro Kuščević komentirao je prije sjednice vlade predavanje koje je u Studentskom domu na Savi održao Dario Kordić, osuđen zbog ratnih zločina u BiH, rekavši da je Kordić svoju zatvorsku kaznu odslužio, a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je rekla da je to "sigurno tako što se tiče prava", no poruka se šalje i "cijelim sklopom nečijega životnoga puta".

>> Studenti skoro istukli aktiviste na tribini zločinca Kordića, pogledajte snimku

"U pravu postoji institut koji kaže da je, nakon proteka kazne, što je čovjek odslužio, nitko ga nema pravo prozivati zbog toga. Kordić je dao svoj doprinos u ratu, a očito je i pogriješio. To što je pogriješio, to je i odslužio", poručio je Kuščević.

Pitali smo vladu je li ovo njihov stav

Poslali smo vladi upit jesu li ministrove riječi službeni stav vlade ili ministar govori u svoje ime. Također, pitali smo ih koji je njihov stav o Dariju Kordiću. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Divjak: Poruka se ne šalje samo onime što se govori

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je, na zamolbu novinara da prokomentira izjavu ministra Kuščevića da je Dario Kordić rehabilitiran te da je odslužio kaznu, kako je to "sigurno tako što se tiče prava".

"Kazna je odslužena, međutim, pri tome ipak trebaju uzeti u obzir da se poruka šalje ne samo onime što se govori, nego i cijelim sklopom nečijega životnoga puta, i da tu treba biti oprezan u takvim situacijama, pogotovo kada se organizira nešto i u prostorijama Studentskoga centra", poručila je Divjak.

Dario Kordić, kojeg je Međunarodni kazneni sud za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) osudio na 25 godina zatvora za ratne zločine nad bošnjačkim civilima u Lašvanskoj dolini, održao je u Studentskom domu "Stjepan Radić" predavanje koje je organizirao studentski kapelan don Damir Stojić. Predavanje je prekinula skupina studenata uz povike Kordiću da je ratni zločinac.

Osuđen zbog masakra u Ahmićima

Podsjetimo, ratni zločinac Dario Kordić, između ostalog, odgovoran je i proglašen krivim za ratni zločin u selu Ahmići u BiH, gdje su pripadnici HVO-a 16. travnja 1993. godine izvršili zločin protiv čovječnosti. Bio je to najveći pokolj u sukobu Bošnjaka i Hrvata.

>> Lekcija hercegovačkim studentima: Ovo je Dario Kordić

Kordića je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio na 25 godina zatvora, proglasivši ga odgovornim po zapovjednoj odgovornosti za pokolj 116 bošnjačkih civila u selu Ahmići, među kojima i 11 djece - uključujući i tromjesečnu bebu. Pušten je na slobodu nakon što je u austrijskom zatvoru odslužio dvije trećine kazne.

Nakon puštanja na slobodu priređen mu je doček u zračnoj luci. Kordić je posebno blizak s kontroverznim sisačkim biskupom Vladom Košićem.

Kordić, osuđen za pokolj 116 civila među kojima je najmlađe dijete imalo tek tri mjeseca, protivi se abortusu pa ga se moglo vidjeti i na "Hodu za život".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara