Priveden HDZ-ov župan, premlatio je ženu

Priveden HDZ-ov župan, premlatio je ženu

Foto: Hina

POŽEŠKO-slavonski župan Alojz Tomašević (HDZ) priveden je u požešku policiju zbog obiteljskog nasilja. Tomašević je pretukao suprugu.

Kako je Indexu potvrdila požeška policija, Tomašević je od jutros u policiji.

"U našim je prostorijama", rekla nam je glasnogovornica. Na upit je li priveden ili je sam došao, doznali smo kako je pristupio na poziv policije.

Podljevi i tragovi prstiju

Razgovarali smo sa Željkom Glavićem, ravnateljem Opće županijske bolnice u koju je gospođa Tomašević sinoć primljena.

"Gospođa je primljena prije ponoći. Oko 23 sata dovezla ju je policija na pregled na Odjel za hitnu medicinu. Liječnik ju je pregledao, imala je površne, manje podljeve. Imala je trag prstiju veličine 3 puta 2 centimetra, tako je opisano je u crvenoj prijavi. Otišla je s policijom, a napravljena je crvena prijava", rekao je ravnatelj bolnice u razgovoru za Index.

Alojz Tomašević ima i troje djece.

Pokušali smo stupiti u kontakt s njegovim uredom, ali nam je rečeno da ga od jutros nema na poslu i da misle da je na putu.

Tražili smo komentar premijera Andreja Plenkovića, ali njegova glasnogovornica Sunčana Glavak nije nam se javila na telefon. Premijerov komentar objavit ćemo čim ga dobijemo.

Požeško-slavonski župan

Tomašević je rođen 7. rujna 1961. godine u Bučju pokraj Pleternice. Dragovoljac je Domovinskog rata od 1990. godine, pripadnik 108. i 123. brigade Hrvatske vojske. Zvanje diplomiranog ekonomista stekao je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Završio je Zapovjedno-stožernu i ratnu školu Oružanih snaga RH. Tijekom vojne karijere školovan je i u Mađarskoj, Engleskoj, SAD-u te Kanadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na neposrednim izborima 2. lipnja 2013 godine građani Požeško-slavonske županije izabrali su ga za požeško-slavonskoga župana, kao kandidat koalicije HDZ - HSS - HSLS - HSP dr. Ante Starčević - Stranka umirovljenika.

Javila se i Autonomna ženska kuća

O ovom slučaju priopćenjem se javila Autonomna ženska kuća Zagreb.

"Čudna je tvrdnja glasnogovornice požeške županije Ivane Radić 'kako policija ne daje informacije kada je u pitanju obiteljsko nasilje, zbog zaštite žrtve'. Na taj način policija skriva identitet visokopozicionirane osobe u političkom životu RH koja je nasilnik, a ne štiti njegovu žrtvu. Važno nam je ispraviti netočnu informaciju. U ovom slučaju ne radi se o obiteljskom, već o partnerskom nasilju. Žalosno je da policija ne razlikuje različite oblike nasilja.

Također je netočan dio izjave policije da takvo postupanje štiti žrtvu. Javna blamaža i prozivanje počinitelja, pogotovo ako obnaša važnu funkciju u službi građanstva, nužno treba prokazati i policija. Takve osobe nisu prihvatljive za obavljanje javnih dužnosti zbog svojeg nasilnog karaktera.

Aktivistice AŽKZ-a postavljaju pitanje kakav primjer i poruku župan Alojz Tomašević šalje svim nasilnim muškarcima, ne samo u svojoj županiji, već u cijeloj državi. Nije teško zaključiti da poruka glasi - 'to što sam učinio nije strašan krimen, samo sam pretukao svoju vlastitu ženu'. Tragičan stav, još tragičnija poruka koju je svojim ponašanjem poslao u javnost.

Pretučeni novinar

Osvrnut ćemo se i na dožupana Požeško - slavonske županije Vedrana Neferovića koji je ne tako davno, sjetimo se, u statusu gradonačelnika Požege, pretukao novinara lokalnog portala.

Obje nasilne osobe spomenute u ovoj izjavi AŽKZ-a koje 'pod normalno' smatraju da su šake i nasilje prihvatljiv oblik komunikacije, kada su na osobnoj razini nezadovoljni zahtijevaju trenutnu ostavku na sve javne funkcije koje obnašaju, podrazumijevajući i zabranu budućeg javnog angažmana i djelovanja. To je najmanje što mogu i moraju učiniti.

Aktivistice u potpunosti potpisuju jedan od komentara na društvenim mrežama povodom ovog događaja: 'Na kraju će on dobiti odštetu za duševne boli i ozljedu šake, a žena će u zatvor ili ako ima dobrog odvjetnika možda se izvuče s uvjetnom'.

Za kraj ove izjave, aktivistice AŽKZ-a, kao i velik broj građanki i građana, zahtijevaju hitne ostavke župana Alojza Tomaševića i dožupana Vedrana Neferovića", stoji u priopćenju Autonomne ženske kuće Zagreb. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara