Jadranku Kosor uhvatila amnezija na suđenju svom bivšem šefu Sanaderu

Jadranku Kosor uhvatila amnezija na suđenju svom bivšem šefu Sanaderu

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

DANAS se na Županijskom sudu u Zagrebu nastavlja suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Kako javlja N1, suđenje u slučaju afere Fimi media vodi sutkinja Irena Kvaternik, a danas je svjedočila bivša premijerka Jadranka Kosor.

Kosor je za vrijeme svjedočenja govorila o načinu na koji je funkcionirao HDZ. Kazala je da je predsjednik sazivao sastanke Predsjedništva stranke i da su rasprave bile mirne. Kad je riječ o financiranju stranke, Kosor je na sudu kazala da je HDZ, s obzirom na broj zastupnika u Saboru, iz proračuna u vrijeme afere dobio oko 230 milijuna kuna.

Kosor je ispričala i kako je Branko Bačić DORH-u odnio dva milijuna kuna i oko 300.000 eura. Riječ je o novcu koji je bio pohranjen u sefu, a koji im je predao Mladen Barišić. Barišić je kazao da je to novac od donacija, a prema optužnici riječ je o novcu iz crnih fondova HDZ-a.

"Danas bih vjerojatno odlučila da se taj novac vrati donatorima", rekla je Kosor.

Tijek svjedočenja:

11:00 Na pitanje o tome je li Bajiću slala informacije da bi neke osobe htjele nešto govoriti u DORH-u, rekla je da su bila dva slučaja kad su joj se ljudi obratili da imaju puno toga reći.

"Rekla sam da mogu nazvati (DORH) i reći, ali da ja o tome ne želim ništa čuti", rekla je Kosor, a na pitanje o tome koje su to osobe bile, spomenula je bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

10:40 "Gospodin Bačić i ja sjajno smo surađivali. Ponavljam, da sam tada imala saznanja kakva imam danas, predložila bih da se postupa nešto drugačije", kazala je Kosor.

"Nije vam bilo sumnjivo što novac nije u poslovnim knjigama?", pitala ju je potom Sloković.

"Ne, bio je drugačiji zakon, zakoni su se mijenjali, tada je bilo moguće davati čak i anonimne donacije", odgovorila joj je Kosor.

"Nije važno je li anonimna, važno je da je u poslovnim knjigama", kazala je na to Sloković.

"Danas bih vjerojatno odlučila da se taj novac vrati donatorima", rekla je Kosor.

10:15 Na pitanje Sanaderove odvjetnice Jadranke Sloković o tome je li bilo kakvog sastanka Kosor, Barišića i Bačića, Kosor nije dala jasan odgovor.

"Mislim da nije, ali moguće i da jest, ne mogu se sjetiti sastanka na kojem smo mi raspravljali o bilo kakvom novcu", odgovorila je.

Luka Bebić i Miomir Žužul, iako na popisu svjedoka, nisu se javili sudu. Žužulu nisu uspjeli dostaviti poziv jer nema prezime na portafonu, a nitko od susjeda nije otvarao vrata. Jerko Rošin i Mario Zubović svoj su nedolazak na sud opravdali poslovnim obvezama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara