HDZ-ova trojka Sanader, Šeks i Kosor najnegativniji političari u Hrvatskoj

KAKO se približavaju svibanjski lokalni izbori HDZ, kao i njegovi čelnici, sve više gube na popularnosti i to u korist SDP-a.

Istraživanje koje je za Jutarnji list provela agencija Mediana na reprezentativnom uzorku od tisuću ispitanika pokazala je kako HDZ dobiva 13,8 posto glasova i zauzima drugo mjesto odmah iza SDP-a koji je dobio 19,8 posto. Čvrstu treću poziciju sa 7 posto glasova zauzima HSP. Nakon njih slijede HNS i PGS sa 3,4 posto pa HSS sa 2,5.

Što se tiče liste najnegativnijih hrvatskih političara, HDZ uvjerljivo zauzima prve tri pozicije. Najnegativniji je sam premijer Ivo Sanader kojeg slijede najbliži suradnici, predsjednik Sabora Vladimir Šeks i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Stipe Mesić je sa 181 glasom uvjerljivo najpozitivniji političar. Slijedi ga Račan sa 80 glasova, a interesantno je to da se među prvih pet nalaze i dva pravaša, Anto Đapić i Tonči Tadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

65,9 posto ispitanika je negativno ocijenilo Vladino upravljanje zemljom, dok se njih 32 posto izrazilo pozitivno. Na rezultate sigurno utječe činjenica da se HDZ nalazi na vladajućoj poziciji i da birači imaju osjećaj kako u godinu i pol nisu vlast obnašali naročito uspješno.

Većina ministarstava je također dobila loše ocjene. Najvišu ocjenu, 3,1, dobilo je Ministarstvo kulture, a slijede, s ocjenom tri, Ministarsstvo mora, turizma,prometa i razvitka i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Najlošija su, prema ispitanicima, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo financija i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Dvostruko više ispitanika, njih 58,9 posto, nezadovoljno je uvjetima u kojima žive od onih, 27,2 posto, koji su zadovoljni. Gotovo 70 posto njih je zainteresirano za izlazak na izbore, ali je interesantna činjenica kako je trećina njih još uvijek neodlučna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara