HDZ-ovci na sudu branili Ivicu Mladinea: Stavili smo ga u Konstruktor jer je bio kompetentan

NASTAVLJENO je suđenje za privatizaciju Konstruktora. Svjedočili su bivši direktori i HDZ-ovci iz Izvršnog vijeća Grada Splita.

Srđan Marasović razriješen je u srpnju 1992. godine s funkcije generalnog direktora. Još je neko vrijeme ostao u tvrtki, koja je naredne godine privatizirana. Državno odvjetništvo drži da to nije urađeno po zakonu, Fond za privatizaciju naveo je kako je oštećen za dva milijuna kuna.

Mladineo postavljen da spasi Konstruktor

Bivši direktor Marasović nije se mogao sjetiti kakva je bila vrijednost GP Konstruktora. Razumljivo. Prošlo je gotovo punih 20 godina. Sjeća se da je osnovan Upravni odbor, i to na inicijativu sindikata i Vijeća Grada Splita.

Marasović se sjeća da su imali uspješna gradilišta u Njemačkoj i Luksemburgu. To ih je neko vrijeme održavalo u životu. U Češkoj je ostalo nezavršeno gradilište, naplaćene su garancije. Ne zna što se s tim kasnije dogodilo.

Upravni odbor, u koji je zasjeo i nedavno smijenjeni ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo, preuzeo je sve funkcije u poduzeću, kazao je Marasović. On sam nije sudjelovao u njegovom radu. Upravni odbor je, inače, postavljen kako bi se spasilo poduzeće.

Prisjetio se kako je dio mehanizacije nakon izbijanja rata ostao blokiran u Bileći, još odranije je neka oprema ostala u Tanzaniji.

Glavnu riječ vodio Željko Žderić

Njegov nasljednik Milivoj Meštrović zatekao je tisuću zaposlenika, od kojih je tri četvrtine bilo na čekanju. Račun je bio blokiran, novi poslovi se nisu mogli pronaći, na tržištu nije bilo ozbiljnih investicija. Meštrović je često kontaktirao sa Upravnim odborom kako bi se radnici zbrinuli. Ne sjeća se detalja, ali zna da je glavnu riječ vodio Željko Žderić, inače, prvooptuženi u ovom postupku.

Meštroviću se činilo kako u Upravnom odboru vlada velika harmonija. Jedan od problema, kazao je Meštrović, bio je veliki broj radnika druge nacionalnosti koji su nestali. Radilo se uglavnom o nekvalificiranoj i polukvalificiranoj radnoj snazi. Njihovim odlaskom promijenila se struktura zaposlenih, ostala je administracija, a veliki dio proizvodnog osoblja je, kako je već rečeno, nestao. 

GP Konstruktor 1992. završio s tri milijuna DEM minusa

"Plaće u GP Konstruktoru isplaćivale su se temeljem ugovora kojim je Konstruktor inženjering prodan Projektnom birou. Sredstva nisu bila dostatna pa je Konstruktor inženjering uskakao sa pozajmicama. GP Konstruktor 1992. godine nije mogao dobiti posao zbog blokiranog računa, na tržištu je vladao dojam da je GP Konstruktor osuđen na propast i da banke nemaju povjerenja. Samo se u 1992. godini poslovalo sa gubitkom od tri milijuna tadašnjim DEM. Gubitak je rastao jer nije bilo prihoda. Prioritet je bio zbrinuti ljude", kazao je Meštrović.

Žderić dobio odličje za uspješnog gospodarstvenika

Ante Ljubković je u doba privatizacije sjedio u Izvršnom vijeću Grada Splita, kojem je predsjedao pokojni splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić. Počeo je rat, Vlada je pokušavala riješiti problem upravljanja u društvenim poduzećima. 

"Bila su dva načina. Jedan preko Fonda za privatizaciju, a drugi preko uredbe koja je ovlastila izvršna vijeća da imenuju svog člana u Upravne odbore. Puljić je imenovao Mladinea. Bio je član izvršnog vijeća i ekonomist, smatralo se da je kompetentan za posao. Redovito nas je izvješćivao o svemu što se događalo u Upravnom odboru. Mi smo o tome raspravljali na Izvršnom vijeću i nikada nismo primijetili da nešto nije u redu. Dapače, smatrali smo da je sve bilo uredno i po zakonu", kazao je Ljubković.

Ne sjeća se jesu li raspravljali o privatizaciji, odnosno, prodaji Konstruktor inženjeringa Projektnom birou. Sa svim su upoznali Vladu i ministarstva, nikada nisu dobili povratnu informaciju da je bilo primjedbi. Izvršno vijeće je čak predložilo Žderića za odličje uspješnog gospodarstvenika, što je naknadno i realizirano. 

Maroević pamti škole, ali ne i privatizaciju

Vinko Maroević, šef Upravnog vijeća KBC-a Split i ravnatelj splitskog HZZO-a, u doba privatizacije Konstruktora bio je potpredsjednik Izvršnog vijeća.

"Bio je rat, vladalo je teško stanje, radnici Konstruktora nisu primali plaću. Raspravljali smo o onome što nam je Mladineo prenio, no ne sjećam se detalja jer je bilo puno takvih firmi. Ne sjećam se ničega vezano za prodaju Konstruktor inženjeringa Projektnom birou, ali se sjećam da je Izvršno vijeće imalo dva projekta, dvije osnovne škole. Jedan smo dali Lavčeviću, a drugi Konstruktoru. Ne znam kojem. Znam da je bio Konstruktor, ali ne znam točan naziv", kazao je Maroević. 

Sutkinja Ivana Bilušić raspravu je odgodila za 26. siječnja. Za svjedoke su pozvani sindikalist Bartul Bekavac, rukovoditeljica pravnog sektora Meri Sokol te sudski vještak za financije Ante Blažević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara