HDZ-ovi birači razočarani Jadrankom Kosor

HDZ-ovi birači razočarani Jadrankom Kosor

UNATOČ maksimalnoj mobilizaciji članstva stranke uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, analiza pokazuje da svaki treći birač koji je na parlamentarnim izborima održanim 2003. godine glasao za HDZ nije glasao za Jadranku Kosor u drugom krugu predsjedničkih izbora.

HDZ je 2003. godine na parlamentarnim izborima osvojio 800,503 glasa, a Kosor je u drugom krugu predsjedničkih izbora osvojila točno 668,257 glasova. Prema rezultatima izlaznih anketa, koje je na dan drugog kruga izbora objavila agencija Puls, udio HDZ-ovih birača u ukupnom broju glasova za Jadranku Kosor iznosi 74 posto.

Pretočeno u brojke, to znači da je za Jadranku Kosor u drugom krugu izbora, uoči kojeg se najčešće obraćala upravo članovima i simpatizerima HDZ-a pozivajući ih da izađu na izbore i glasaju za nju, glasalo samo 501,192 birača HDZ-a.

Usporedi li se ta brojka s brojkom glasača HDZ-a na parlamentarnim izborima održanim 2003. godine, dolazi se do zanimljivog zaključka – svaki treći birač koji je 2003. godine dao glas za HDZ nije glasao za Jadranku Kosor u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, vrh HDZ-a je odmah nakon prvog izbornog kruga krenuo u totalnu mobilizaciju članstva, koja je išla do te mjere da su određeni stranački volonteri koji su trebali nadzirati jesu li svi članovi stranke u drugom krugu izašli na izbore i glasali za Kosor.

Iako su čelni ljudi HDZ-a nakon proglašenja rezultata izbora složno tvrdili kako je Kosor ostvarila "respektabilan rezultat na razini HDZ-a na prošlim parlamentarnim izborima", brojke ih demantiraju i pokazuju da je dobar dio HDZ-ovih birača razočaran predsjedničkom kandidatkinjom najbrojnije hrvatske stranke.

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara