HDZ-u idu dva potpredsjednika Sabora

Foto: Admir Buljubašić / Cropix

OBA MJESTA potpredsjednika Sabora koja pripadaju oporbi dobit će HDZ. Rezultat je to načelnog dogovora predstavnika oporbe o raspodjeli mjesta u novom sazivu parlamenta, potvrdio je glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić.

Međutim, da bi dogovor bio konačan valja čekati da vladajuće stranke odluče o tome koliko će biti radnih tijela u sedmom sazivu Sabora.

Prema Bačićevim riječima, bivša vladajuća stranke preuzet će i većinu predsjedničkih mjesta u odborima kojima će predsjedavati oporbeni zastupnici.

Podsjetimo kako su u šestom sazivu Sabora čelna mjesta 13 saborskih odbora držali oporbeni zastupnici. Radilo se o odborima za unutarnju politiku, medije, poljoprivredu, promet, ravnopravnost spolova, ratne veterane, obitelj, razvoj i obnovu, lokalnu samoupravu, predstavke i pritužbe i europske integracije.

Branko Bačić kazao je na pitanje hoće li Jadranka Kosor biti potpredsjednica Sabora, kako će o stranačkim dužnosnicima u parlamentu odlučivati Predsjedništvo HDZ-a.

Dinko Burić iz HDSSB-a kazao je kako ta stranka nema ništa protiv da oba mjesta potpredsjednika Sabora pripadnu HDZ-u, no ističe kako će se vidjeti što oporbi pripada nakon sastanka s vladajućima. "Tada ćemo govoriti o omjerima", dodao je.

Na oporbenom sastanku osim HDZ-a i HDSSB-a sudjelovali su i Hrvatski laburisti. Njihov čelnik Dragutin Lesar ustvrdio je kako se ovim dogovorom danas izbjegava svaka mogućnost arbitriranja bilo koga sa strane, ako se svi budu držali dogovora.

Na oporbenom sastanku bio je i Damir Bajs iz HSS-a, Ivan Tepeš iz HSP-a Ante Starčević te Vesna Škare Ožbolt iz DC-a. Na sastanak nisu došli predstavnici neovisne liste don Ivana Grubišića ni predstavnici HGS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara