Hebrang tražio uključenje u Dnevnik HTV-a i prijetio naplatom PDV-a

Hebrang tražio uključenje u Dnevnik HTV-a i prijetio naplatom PDV-a

MINISTAR zdravstva Andrija Hebrang telefonski je nazvao redakciju Dnevnika HTV-a neposredno nakon emitiranja priloga o privatizaciji Sunčanog Hvara te tražio da se njegov usmeni demanti odmah emitira u Dnevniku, pri čemu je HTV-u zaprijetio naplatom PDV-a, javlja Jutarnji list.

Incident se dogodio za vrijeme HTV-ova središnjeg Dnevnika u srijedu, neposredno nakon emitiranja priloga o privatizaciji Sunčanog Hvara, izjavila je za Jutarnji list urednica Dnevnika za taj dan, Sanja Mikleušević.

"Nazvao je preko Centra za obavješćivanje i tražio da, bez ikakvih popratnih dokumenata, demantira prilog od tri minute do kraja Dnevnika. Želio mi je izdiktirati što trebamo reći, međutim iako ne osporavam njegovo pravo na reakciju, uputila sam ga da napiše demanti i pošalje ga, jer sve ostalo je pritisak na medije." - izjavila je Mikleušević.

Da cijela stvar bude još apsurdnija, novinar koji je radio sporni prilog je za komentar nepravomoćne sudske odluke o Sunčanom Hvaru tražio i glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka, ali ovaj mu je odvratio kako Vlada ne može komentirati rad pravosuđa.

"Rekla sam mu da ne želim dopustiti intervenciju u program i da se ponovi slučaj s upadom Ratka Mačeka u emisiju Forum. Iako nije povisio glas na mene, rekao mi je da neće stati na tome, te da će HTV ipak morati na kraju platiti PDV na pristojbu, što je spomenuo još dva puta." - kazala je urednica Dnevnika, pa dodala: "Također mi je rekao da uredništvo HTV-a vuče Hrvatsku na Balkan i širi laži, da je HTV-ov stav prema ovoj Vladi prešao sve granice, znam li ja tko je on, da smo neprofesionalni..."

Hebrang je također HTV-u zamjerio što je prilog o posjeti predsjednika Sabora Vladimira Šeksa Irskoj emitiran tek u 21. minuti, ali je i pri tome ispao, blago rečeno, smiješan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, ministar je u telefonskom razgovoru sa Sanjom Mikleušević optužio HTV da im je vijest o Sunčanom Hvaru važnija od Šeksa "kojeg prima irska kraljica."

"Kada sam mu rekla da Irska nema kraljice, on je rekao "dobro kralja", na što sam mu uzvratila da nema ni njega. Tada mi je rekao da je previše uzbuđen te da mu izvlačim riječi iz konteksta i manipuliram." - ispričala je Sanja Mikleušević, koja je odbila Hebrangov zahtjev da se njegov demanti emitira odmah u Dnevniku.

Nakon Dnevnika uslijedio je novi poziv ministra zdravstva, pri čemu je napao urednicu da nije uvrstila njegov demanti u Dnevnik iako je to obećala.

"Nije istina da sam mu to obećala." - izjavila je Mikleušević, pa dodala kako će po tom pitanju tražiti očitovanje Ravnateljice HRT-a Marije Nemčić i Glavnog ravnatelja, te da se nada da će njihov stav biti identičan njezinom.

Hebrangov pritisak na HTV osudio je i predsjednik HND-a Dragutin Lučić: "Intervencija ministra Hebranga kod urednice Dnevnika HTV-a Sanje Mikleušević nedopustiv je pritisak na medije. Članovi Vlade ne mogu biti u privilegiranoj poziciji u odnosu na ostale građane."

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara