HFP neće prihvatiti nijednu od tri ponude za kupnju KIM-a

HFP neće prihvatiti nijednu od tri ponude za kupnju KIM-a

UPRAVNI odbor HFP-a jednoglasno je odlučio da će odluku o prodaji KiM-a vlasniku Chemoderma Ivanu Šimiću, koju je donio 2. kolovoza, poništiti, odnosno da neće prihvatiti niti jednu od tri dobivene ponude.

U narednih 10 do 15 dana Upravni će odbor izvršiti konzultacije s članovima Odbora, menadžmentom KIM-a, kao i sindikatima, te donijeti odluku o raspisivanju novog natječaja za tvrtku.

Sljedeća će sjednica biti zakazana tek kada se točno definira tekst novog natječaja. Na toj će sjednici Upravni odbor izvjestiti o datumu raspisivanja novog natječaja, kazao je potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Na sljedećoj će sjednici odbor raspraviti i o faksu kojega je Polančec, kako kaže, jutros primio, a koji mu je stigao iz Uprave. U faksu se spominje šest milijuna kuna zaostalih dugovanja, odnosno plaća prema zaposlenicima i kooperantima.

Ozren Matijašević, predstavnik sindikata u Upravnom odboru izjavio je da na Fondu, prihvaćanjem takvih odluka, ostaje odgovornost, kako za zaposlenike, tako i za njihove zaostale plaće.

Udruga proizvođača mlijeka KIM ranije je, podsjećamo, izrazila protivljenje poništavanju natječaja Hrvatskog fonda za privatizaciju. Poništenje natječaja bi, kako su kazali, za KIM značilo stečaj, a za kooperante propast.

"Ideja kooperanata da traže dionice pala s Marsa"

Udruga proizvođača mlijeka KIM prije nekoliko je dana zatražila od Vlade i dodjelu dioničkog paketa od 25%+1 dionica koji je sukladno dosadašnjem planu prodaje, kako tvrde iz Udruge, raspoloživ u portfelju Vlade. Ideja udruge proizvođača mlijeka KIM o tome da Vlada njima dodjeli dionički paket od 25 posto plus jednu dionicu, prema mišljenju premijera Ive Sanadera, "malo je pala s Marsa", ali će ju se, kako je najavio prije nekoliko dana, ipak razmotriti.

"To bi bio jedan novum u Hrvatskoj koji meni do sad nije poznat, da kooperanti traže dionice jedne tvrtke. Dakle, to je nešto sasvim novo i moram reći da je malo palo s Marsa, ali ćemo razmotriti i taj novum" kazao je Sanader.

"1600 Marsovaca kupuju KIM, svemirska privatizacija"

Mladen Kešer, koji je zajedno s Udrugom kooperanata inicirao gore spomenuti zahtjev, na svom je blogu mladenkeser.bloger.hr, danas ponovio kako kooperanti od Vlade traže da Udruzi dodjeli 25 posto plus jednu dionicu Karlovačke industrije mlijeka, no najavljuje također i da će se Udruga natjecati za kupnju i preostalog portfelja dionica od 65 posto.

Udruga, kako piše Kešer, traži od Vlade da izravnom pogodbom priđe u kupnju 65 posto dionica, što će početkom drugog tjedna ponudom za kupnju portfelja dionica i pismeno zatražiti od HFP-a. Kupnju i dodjelu dionica podržali su, piše nadalje, HSS i HSLS, no udruga je ovih dana zatražila i podršku svih županija, gradova i općina koje predstavlja udruga, te svih stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šimić neozbiljan

Sanader je tom prilikom komentirao i ponašanje vlasnika Chemoderma, Ivana Šimića, kojemu je Hrvatski fond za privatizaciju odlučio prodati tvrtku. On se nakon buke koja se u javnosti podigla najprije povukao, a onda telefaksom poručio potpredsjedniku Vlade i predsjedniku Upravnog odbora HFP-a, Damiru Polančecu, kako ipak ne odustaje od kupnje KIM-a.

"Mislim da je riječ o ozbiljnom projektu, privatizaciji KIM-a i da se sukladno ozbiljnosti tog projekta treba ozbiljno i ponašati. Razumijete na koga mislim, dakle na onoga koji je najavio odustajanje od toga. Za nas je to gotova stvar, ne možemo danas jedno sutra drugo", naglasio je također Sanader nedavno.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec, kojemu je Šimić još 14. kolovoza poslao telefaks u kojemu ga obavještava da ipak ne odustaje od kupnje KIM-a, izjavio je kako je sa Šimićem o spornom telefaksu razgovarao te da su obojica zaključili da je "najbolje za sve" da se Šimić iz posla ipak povuče.

"Složili smo se da od toga trenutka za nas spomenuti sporni telefaks više ne postoji i ja taj dogovor i dalje smatram važećim", kazao je predsjednik Upravnog odbora Fonda za privatizaciju, dodavši kako su se usuglasili da je "i za njega i za KIM i za sve njih zajedno" bolje da Šimić odustane od kupnje dionica KIM-a.

Danube Food Group: Skandalozne izjave Damira Polančeca

Potaknuti "neargumentiranim i skandaloznim izjavama" potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u emisiji "Fokus", nizozemska tvrtka Danube Food Group - kandidat za kupnju KIM-a, također je nedavno reagirala i zatražila od Hrvatskog fonda za privatizaciju prihvaćanje njihove ponude.

Danube Foods Group tvrdi kako su na natječaj Hrvatskog fonda za privatizaciju dostavili svu potrebnu, traženu i valjanu dokumentaciju za kupnju KIM-a Karlovac, što je, kako tvrde,  i potvrđeno prilikom otvaranja ponude od strane stručnih službi HFP-a, a i samog Damira Polančeca u emisiji "Magazin" Mislava Bage.

Na natječaj se, podsjećamo, javilo tri ponuđača, tvrtka Ranč iz međimurskog Pribislavca,  Chemoderm iz Duge Rese te nizozemski Danube Foods.

U međuvremenu, sindikat i radnici inzistiraju na hitnoj i odgovornoj privatizaciji mljekare, koja će donijeti "stabilnost društva, sigurnost svih radnih mjesta, nove razvojne programe te razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje u regiji".

B.S.
Foto:Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara