HHO traži ponavljanje natječaja za privatizaciju treće mreže HTV-a

VIJEĆE za medije Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) smatra da bi zbog manjkavosti sadašnjeg Zakona o telekomunikacijama trebalo ponoviti natječaj za koncesiju za treću mrežu HTVa i provesti ga po odredbama novog zakona o elektroničkim medijima koji je u saborskoj proceduri.

Vijeće za medije HHO-a u današnjem priopćenju upozorava Vladu da postojeći propisi ne pružaju dostatna jamstva za provedbu natječaja u skladu s javnim interesom.

U HHO-u smatraju kako postojeći Zakon o telekomunikacijama, po kojem je raspisan natječaj za privatizaciju treće mreže HTV-a, omogućuje daljnju koncentraciju medijske moći jer iz natječaja nisu izuzeti novinski nakladnici. Također upozoravaju da Zakon sadrži "labave odredbe o programu", odnosno da nisu propisani normativi o udjelu europske produkcije, produkcije malih neovisnih proizvođača. Po ocjeni HHO-a, "nisu dostatne" ni odredbe o minimumu vlastite produkcije i udjelu domaće produkcije u programu.

Osim toga, dodaju, postojeći Zakon ne sadrži odredbe o zaštiti novinara, što se, tvrde, također pokazalo kao problem u privatnim medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sva sporna pitanja, smatra HHO, uz prethodnu su konzultaciju stručne javnosti riješena u prijedlogu novog zakona o elektroničkim medijima, koji je pripremljen za saborsku proceduru.

"Vijeće za medije smatra da su pravila tog zakonskog projekta minimalno jamstvo da će privatizacija treće mreže biti obavljena u skladu s javnim interesom, te da bi natječaj trebalo ponoviti i provesti po odredbama novog zakona", stoji u priopćenju.

HHO smatra da bi nakon predstavljanja ponuđača javnosti trebale biti podastrte sve informacije o njihovoj vlasničkoj strukturi, strukturi programa, broju i sastavu novinara, snimatelja i drugih suradnika koje namjeravaju zaposliti, te o količini programa koje namjeravaju otkupiti od nezavisnih producenata.

(Hina) am so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara