HIP se energično protivi uvozu GMO-a

HRVATSKI istinski preporod HIP energično se protivi uvozu GMO (genetski modificiranih organizama) i svih ostalih sličnih proizvoda loše ili sumnjive kvalitete, te zahtijeva u najkraćem roku osnivanje Agencije za hranu i razvoj hrvatske poljoprivrede kao konkurentne grane na europskom i svjetskom tržištu.

U HIP-u smatraju licemjernom izjavu sa subotnje konfrencije za novinare HSS-a u kojoj traže hitno provođenje inspekcijskog nadzora svih prehrambenih proizvoda na tržištu, posebice onih iz uvoza i kojom pozivaju građane da ne kupuju uvozne i proizvode koji u sebi sadrže GMO, već da daju prednost domaćim proizvodima.

"Iako se HSS pokušava profilirati kao stranka koja se sustavno protivi GMO proizvodima, nekim je svojm postupcima, prilikom obnašanja vlasti, upravo otvorila i olakšala ulaz tim proizvodima kao i proizvodima lošije kvalitete na hrvatsko tržište", navodi u priopćenju HIP.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećaju da se za vrijeme bivše vlasti, u kojoj je važnu ulogu imao i HSS iz čijih je redova bio i ministar poljoprivrede i šumarstva, velik uvoz hrane nije smanjio već upravo enormno povećao. Također je došlo do velike liberalizacije hrvatskog tržišta što je još više pogodovalo povećanju uvoza i stvaranju jakih uvozničkih lobija, pa se s pravom postavlja pitanje utječu li oni na političke odluke, stoji u HIP-ov priopćenju.

Upozoravaju da je zbog svega toga u uvjetima nekonkurentne i nedovoljno razvijene vlastite poljoprivredne proizvodnje uvoz hrane postao sve isplativiji posao kojem se više uopće ne vodi računa o kvaliteti.

Nažalost, dok se proizvodi koji sadrže GMO miču s polica supermarketa u zapadnoj Europi, dotle se u Hrvatskoj takvi proizvodi čak niti ne deklariraju kao GMO proizvodi, navodi se u priopćenju HIP-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara