Hloverka napokon "uvodi red" na Prisavlje

MALO smo duže čekali, ali isplatilo se. Hloverka Novak Srzić konačno je počela raditi ono zbog čega je dovedena na čelo Informativnog programa HTV-a. Nakon dužih odsustava zbog bolesti, onda i zbog sve češćih boravaka na sudu, Hloverka je napokon zavrnula rukave i prionula na posao. Nema više foliranja, glumatanja, okolišanja, prijetnji u rukavicama. Došlo je vrijeme da se stvari stave na svoje mjesto.

Pa će tako nepredvidivi Zoran Šprajc iz gledanog Dnevnika najvjerojatnije biti preseljen u anonimno Otvoreno, geto u kojem je već zatočen također nepredvidivi Mislav Bago. Mogao bi im se u doglednoj budućnosti pridružiti i Aleksandar Stanković, koji je u svojoj kultnoj emisiji Nedjeljom u dva postao previše samostalan - i stoga opasan. Denisa Latina podržava se u nakani da karijeru završi u SDP-u. Sanju Mikleušević rezanjem plaće upozorava se da ne smije od Hrvatske uživo napraviti opozicijsku oazu, kakvu je Dijana Čuljak svojedobno napravila od Radnog ručka. Petra Štefanića i Josipa Šarića drži se na dugačkom štapu, odavno je otpisan Dubravko Merlić, a šefu ogranka HND-a Nikoli Kristiću - potencijalnim faktorom nestabilnosti - upravo ona od svih ljudi prijeti prijavom za sukob interesa, čime su manje-više ispunjeni svi preduvjeti da Hrvatska televizija opet bude onakva kakvu poznajemo. I ne volimo.

Pa što ako vlada apatija, nekompetencija i što je gledanost čvrsto zakovana na dno?

Pa što ako će Dnevnik uređivati žena koja ne zna koliko kandidata ide u drugi krug predsjedničkih izbora u Srbiji? Pa što ako prozivani Thompson, onaj koji je trebao obaviti informativni razgovor s policijom, nastupa u najgledanijem terminu uoči četvrtfinala Eura? Pa što ako Goran Milić svoje nastupe koristi za prikriveno oglašavanje i javno obračunavanje s kritičarima? Pa što ako nije ispunila ni jedno pompozno obećanje (nema čuvene emisije Press, nema redizajna Otvorenog)? Pa što ako vlada apatija, nekompetencija i što je gledanost čvrsto zakovana na dno? Pa što ako pretplatnici plaćaju sav taj užas?

Sve je to dio šireg plana i Hloverka konačno obavlja posao zbog kojeg je postavljena. Posljednje najave promjena u Informativnom programu koje bi trebale nastupiti od jeseni nisu ništa drugo nego eliminiranje neuralgičnih točaka. Šprajc i Stanković previše su neovisni i utjecajni da bi ih Hloverka pustila da rade probleme u gledanim terminima. Grčevito se protivila vraćanju Latinice u Informativni program jer se "sa stavovima i silinom nekih autora ne želi nositi". Zato sada od Latina traži liječničku potvrdu je li sposoban voditi emisiju (iako ona svoju potvrdu nikad nije dostavila), podržava baražne napade HDZ-ovih članova Programskog vijeća HRT-a i priprema teren za Latinovo micanje s ekrana.

I da stvari budu još zanimljivije, sav taj težak posao jedva stiže obaviti, budući da se iz tjedna u tjedan vuče po sudovima - bilo zbog grijeha prema građanima i oglašivačima, bilo prema matičnoj kući.

Eto, u proteklih deset dana imala je zakazano ročište protiv Ine povodom multimilijunske tužbe zbog izjave da je "super 95 obično smeće", a onda se nije pojavila na ročištu protiv pulskog poduzetnika Karla Malića kojeg je 2005. godine u Otvorenom proglasila poznatim homoseksualcem i optužila za seksualno zlostavljanje štićenika Doma za odgoj djece i mladeži. Unatoč svemu tome, stiže polako uvoditi red na Prisavlje, onako kako je to naučila u devedesetima.

Što se moglo očekivati od žene koja je na Pantovčaku krojila medijsku scenu?

Iščuđavanje nad Hloverkinim najavama kadrovskih rošada zapravo je naivno. Čak i blesavo. Što se uopće moglo očekivati? Zar je netko mislio da je Hloverka Novak Srzić, žena koja je Tuđmanu postavljala naručena pitanja, a onda s njim u četiri oka na Pantovčaku krojila medijsku scenu, na Prisavlje vraćena kako bi budila profesionalizam, njegovala novinarske vrijednosti, promovirala talentirane i neovisne? Očito nitko nije slušao Vanju Sutlića kad je rekao da na HTV-u "treba uvesti red".

A u takvom redu (i poretku) nema prostora za Bagu, Šprajca, Stankovića, Šarića, Latina... Ali ima za Dijanu Čuljak, Sinišu Kovačića, Tončicu Čeljusku, za famoznog Gorana Milića i fantomskog Jozu Ćurića čiji se blogovi o vjeri, Bogu, ustašama i Thompsonu savršeno uklapaju u hateveovsko poimanje domoljublja. I naravno, ima mjesta za Hloverku na čelu kolone, sa svim onim repovima koji se vuku već desetljećima. Što dulji repovi, to duža karijera. I deblji obraz.

Samo osoba poput Hloverke, sa svim spornim emisijama o ambalaži i medijskom senzacionalizmu, može nekoga prozivati za sukob interesa. Samo žena koja je organizirala medijsko čerečenje Romana Latkovića, novinara koji je 90-ih kritizirao Franju Tuđmana, može Stankoviću zamjerati što u intervjuu nema i - treću stranu. I samo ona koja je po odlasku s HTV-a pljuvala čelnike kuće, urednike, kolege, može nakon sramotnog otkaza na Novoj TV opet stati pred njih i tvrditi da će uvesti profesionalizam.

I ništa od toga nije neobično. To je zapravo sasvim očekivano, samo što se događa s malom odgodom. Sve dosad, naime, Hloverka nije imala vremena "uvoditi red".

Hloverka je samo produžena ruka onih koji na Prisavlje žele "uvesti red"

U tome, naravno, opet uživa podršku onih koji su je imenovali i naročito onih koji su naručili njezino imenovanje za glavnu urednicu. Programsko vijeće poput bubnjara udara ritam galiotima - diktira napade na Latina, Stankovića, Bagu, Šprajca... - a Ravnateljstvo u priči o premještanju Stankovića iz Nedjeljom u dva u Otvoreno prijeti kako dolazi vrijeme obnavljanja posebnih ugovora, pa bi to trebalo imati na umu. Drugim riječima, možemo mi to lijepo ili na silu.

Nije, dakle, Hloverka nekakav usamljeni jahač, frustrirani osvetnik, neurotična prznica. Baš kao i mračnih devedesetih, ona je samo produžena ruka onih koji žele na Prisavlju "uvesti red". Što znači: promovirati poslušne, odane, podobne, zahvalne, beskompromisne, a riješiti se (još malo onih) neprilagodljivih, nepredvidivih, onih koji misle svojom glavom, odbijaju novinarstvo zamijeniti propagandom i partijski interes staviti ispred profesionalnog. Na takav način HDZ je već jednom disciplinirao medije i tome je već jednom služila Hloverka Novak Srzić. Čemu se onda čudimo? Na Prisavlju se konačno "uvodi red".

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara