HNB: Utvrditi mogući sukob interesa pojednih članova savjeta HNB-a

UKOLIKO se pokaže da kod nekih članova Savjeta Hrvatske narodne banke (HNB) ima sukoba interesa, Savjet će postupiti sukladno Zakonu o HNB-u, te zatražiti od Hrvatskog sabora njihovo razrješenje.

Rekao je to danas guverner Hrvatske narodne banke dr. Željko Rohatinski odgovarajući na novinarski upit o mogućem sukobu interesa kod nekih, uglavnom stranački angažiranih članova Savjeta HNB-a, o čemu se, osobito u vrijeme izbora pisalo u medijima.

Iznošenje stavova nekih od članova Savjeta o pitanjima monetarne i ekonomske politike različitih od onih koje ima Savjet HNB-a nije dovoljan razlog da bi se eventualno pokrenuo postupak nečijeg razrješenja, istaknuo je pritom Rohatinski.

Naglasio je da je to moguće u slučaju kršenja odredbi 41. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, prema kojoj član Savjeta HNB-a ne može biti zastupnik u Saboru, niti državni dužnosnik, kao i ni dužnosnik u tijelima političkih stranaka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje indicije da je kod nekih članova Savjeta HNB-a možda došlo do takvog sukoba interesa, o čemu se razgovaralo i na jučerašnjoj sjednici Savjeta, napomenuo je Rohatinski .

Zaključeno je da se o tome prikupe dodatne informacije, a ako one potvrde indicije da se o tome doista i radi, Savjet će postupiti u skladu sa Zakonom i zatražiti od Sabora razrješenje onih članova za koje se pokaže da takav sukob interesa stvarno i postoji.

(Hina) ds ds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara