HND osudio bacanje na pod novinarke, MUP osuđuje osudu HND-a

HND osudio bacanje na pod novinarke, MUP osuđuje osudu HND-a

Tekst: I.Kri.
Foto: Joško Ponoš (Cropix)

POLICIJA je istražila jučerašnji incident u kojem je tjelohranitelj premijerke Jadranke Kosor na pod bacio novinarku te su utvrdili kako  nije bilo povrede pravila postupanja.

Podsjetimo, tjelohranitelj je u brodogradilištu Brodosplit srušio novinarku Novog lista Sanju Vukčević. "Svi novinari prošli su rigoroznu kontrolu, kako osobnu, tako i opreme. U tom trenutku pokušavala sam zaobići pripadnika osiguranja i fotoaparatom snimiti trenutak kada se Kosor rukuje sa škveranima", kazala je Novom listu Vukčević te dodala da joj je jasno da zaštitari moraju biti oprezni, ali smatra i kako je ovakvo ponašanje nedopustivo.

> Premijerka ništa ne zna, glavno da njeni tjelohranitelji guraju novinare!

U policijskom priopćenju stoji kako su zbog ovog incidenta obavljeni razgovori sa novinarkom Sanjom Vukčević i djelatnicima Uprave za posebne poslove sigurnosti koji su radili na osiguranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz izjave gospođe Vukčević vidljivo je kako je, u namjeri da fotografira Predsjednicu Vlade Republike Hrvatske, prišla s leđa djelatnicima na osiguranju i pokušala se neposredno približiti predsjednici Vlade. U tom trenutku jedan od djelatnika na osiguranju reagirao je sukladno pravilima struke i onemogućio neposredno približavanje štićenoj osobi. Važno je istaći kako, u trenutku postupanja, djelatnik na osiguranju nije znao da se radi o novinarki budući mu je osoba prilazila s leđa", stoji u priopćenju koje je potpisao Krunoslav Borovec te se zaključuje kako do sada nisu utvrđene povrede pravila postupanja djelatnika Uprave za posebne poslove sigurnosti.

Netko se trebao novinarki ispričati

Ovakvo postupanje tjelohranitelja danas je osudilo i Hrvatsko novinarsko društvo. "Usprkos tome što je načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec jutros izvijestio javnost da na temelju do sada prikupljenih informacija nisu utvrđene povrede pravila postupanja djelatnika Uprave za posebne poslove sigurnosti, u HND-u smo sigurni da se nikako ne može opravdati i da ne može biti uobičajena takva zaštitarska intervencija zbog koje se novinarka , koja je inače zaštitarski pregledana na ulazu, našla na podu", stoji u priopćenju HND-a te dodaju da su zabrinuti tumačenjem po kojima bi takve intervencije prema novinarima mogle biti normalne.

"Osobito žalimo što se nitko iz premijerkinog osiguranja,  Ravnateljstva policije ili Ureda predsjednice Vlade nije novinarki Sanji Vukčević ispričao zbog ovog incidenta", stoji u priopćenju predsjednika HND-a Zdenka Duke.

Bilo bi bolje da se nije dogodilo, ali...

Na osudu Hrvatskog novinarskog društva reagiralo je još jednom Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je preko Krunoslava Borovca poručilo da se ne treba raditi skandal.

"U povodu osude koju je na policijsko postupanje izrazilo Hrvatsko novinarsko društvo ističemo kako, uvažavajući mišljenje novinarske struke, ova intervencija nije bila usmjerena prema gospođi. Vukčević kao novinarki već kao osobi koja je pokušala ući u štićeni prostor. Svakako bi bilo bolje da se ovaj događaj nije dogodio. Međutim, kada je do njega već došlo valja ga objektivno sagledati. Ponovno ističemo kako do sada nije utvrđena niti jedna okolnost koja bi ukazivala na propuste djelatnika Uprave za posebne poslove sigurnosti", navedeno je u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara