HND zgrožen vladinim uhljebljivanjem Katje Kušec

HND zgrožen vladinim uhljebljivanjem Katje Kušec
Foto: FaH

"HRVATSKO novinarsko društvo (HND) zgroženo je Vladinim prijedlogom odluke prema kojoj bi članica Vijeća za elektroničke medije mogla postati Katja Kušec, urednica Prvog programa Hrvatske televizije i predsjednica udruge Hrvatski novinari i publicisti (HNIP)", stoji u priopćenju HND-a koje potpisuje predsjednik Hrvoje Zovko.

Osnovala udrugu s Bujancem i Juričem

HND smatra spornim ulogu Katje Kušec u HNIP-u, udruzi koju je osnovala, među ostalima, s Velimirom Bujancem i Markom Juričem, autorima emisija koje su zbog govora mržnje nakladnicima televizija na kojima su emitirane priskrbile privremeno oduzimanje koncesija, najoštriju mjeru istog tog vijeća za čiju je članicu Kušec sada predložena.

"Problematična je i činjenica da Katja Kušec, kao predsjednica HNIP-a, godinama ne smatra potrebnim reagirati na probleme s kojima se suočavaju hrvatski novinari, od brojnih pritisaka, prijetnji i napada do sudskih progona novinara i medija, u čemu posebno prednjači HRT, javni medij na kojem je ista ta Katja Kušec istaknuta urednica. Umjesto toga, javni istupi te udruge isključivo su u službi vulgarnih napada, difamacija i progona njezinih neistomišljenika, najčešće profesionalnih novinara. U pravilu ih potpisuje Katja Kušec", napominje se u priopćenju.

"Krajnji nemar prema medijima i novinarskoj profesiji"

Vladu se podsjeća da je Vijeće za elektroničke medije javni regulator u području elektroničkih medija te kako javni poziv za članove Vijeća propisuje da osobe koje će u njega biti izabrane trebaju biti "javni djelatnici koji su se u javnom životu istaknuli zalaganjem za poštivanje demokratskih načela i vladavinu prava, izgradnju i unaprjeđenje najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, razvitak civilnoga društva, obranu ljudskih prava i sloboda, kao i za zaštitu slobode izražavanja".

"Stoga smo začuđeni ovakvim izborom Vlade RH, koji otvara pitanje kriterija kojima su se donositelji odluka vodili kada su Hrvatskom saboru predlagali spomenutu kandidatkinju. Činjenica da na stranicama Ministarstva kulture ne postoje podaci o ostalim kandidatima i njihovim prijavama, a predložena kandidatkinja ne ispunjava gore spomenute propisane karakteristike koje bi članica Vijeća morala ispunjavati, nameće zaključak da je riječ o krajnjem nemaru prema medijima i novinarskoj profesiji", naglašava se u priopćenju u kojem se izražava zabrinutost za ionako loše stanje u medijima.

HND na kraju poziva vladu da još jednom razmisli o imenovanju Katje Kušec u Vijeće za elektroničke medije.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara