Pogledajte emisiju Roberta Zubera o apsurdnim presudama protiv novinara

Pogledajte emisiju Roberta Zubera o apsurdnim presudama protiv novinara
Screenshot: Al Jazzera Balkan

TRENUTNO se na sudovima vodi preko stotinu postupaka protiv novinara ili medija, a prošla godina, osim trenda podizanja tužbi zbog objavljenih vijesti i članaka, ostat će zapamćena i po nekoliko bizarnih presuda s visokim novčanim naknadama koje su išle na teret vodećih novinskih kuća i samih novinara. Upravo je to tema emisije "Revizija" Roberta Tomića Zubera, koja je večeras premijerno prikazana na televiziji Al Jazeera. Tema večerašnje emisije je "Novinarstvo u sudnici", a u njoj sudjeluje niz urednika, novinara, članova Hrvatskog novinarskog društva, odvjetnika i dio predstavnika sudske vlasti. Iskustva s presudama, koje se doživljavaju kao udar na slobodu medija, podijelile su redakcije Jutarnjeg i Večernjeg lista, Telegrama, 24 sata, News Bara, Lidera, net.hr, Slobodne Dalmacije i Indexa.

Govorilo se o presudi protiv News Bara zbog satire na račun Velimira Bujanca, presudi protiv Jutarnjeg lista zbog autoriziranog intervjua zastupnika Nikole Grmoje, velikom broju tužbi Milijana Brkića, potpredsjednika sabora i zamjenika šefa HDZ-a, bizarnom pojašnjenju presude protiv Podravskog lista, velikom broju tužbi HRT-a protiv medija, novinara i HND-a te o slučaju u kojem je Slavko Linić tužio i dobio presudu protiv Indexa jer je prenio agencijsku vijest HINA-e.

Svoj presjek aktualnog stanja medija koji prolaze kroz sudnice dali su novinar portala Index.hr Ilko Ćimić, glavni urednici Goran Ogurlić iz Jutarnjeg lista, Dražen Klarić iz Večernjeg lista i Miodrag Šajatović iz tjednika Lider te novinari Boris Rašeta iz 24 sata, Jasmin Klarić s portala Telegram, kao i dvojac iz News Bara Borna Sor i Domagoj Zovak. U emisiji su sudjelovali i šef Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko i potpredsjednica te organizacije Slavica Lukić, kao i odvjetnica Vesna Alaburić. Gotovo svi se slažu kako je krajnji cilj najnovijeg trenda tužbi protiv novinara i medija suzbijanje slobode izražavanja, odnosno slobode u medijima.

"Hrvatski novinari i nakladnici su europski rekorderi kada se uzme broj sudskih tužbi kojima su izvrgnuti"

Odvjetnica Vesna Alaburić kaže kako su prema njezinim saznanjima hrvatski novinari i nakladnici europski rekorderi kada se uzme broj sudskih tužbi kojima su izvrgnuti.

"Općinski građanski sud u Zagrebu, najveći sud u Hrvatskoj, ima ukupno riješeno 239 predmeta, a u 22 slučaja usvojen je tužbeni zahtjev u cijelosti, u 47 predmeta djelomično, a ostaje razlika od 169 predmeta u kojima tužitelji nisu uspjeli", rekao je predsjednik Državnog sudbenog vijeća, sudac Vrhovnog suda Željko Šarić govoreći o tužbama protiv medija i novinara. Ono što je zanimljivo je da je Šarić rekao kako ne osporava da postoje pogrešne odluke, kao i one odluke suda o kojima se može diskutirati.

"U sudskoj profesiji, a i u pojedinim presudama ima problema", priznao je zamjenik predsjednika Vrhovnog suda i zamjenik predsjednika Udruge hrvatskih sudaca  Marin Mrčela dodajući da ne vidi namjeru nametanja cenzura pojedinim sudskim presudama. No sudac Mrčela smatra da je došlo vrijeme da novinarska struka sjedne za stol sa sudbenim vlastima i pokuša pronaći konsenzus za niz otvorenih pitanja. Hrvatski publicist, bivši diplomat i glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić naglasio je da je jedan od stupova demokracije sloboda medija, no i da pravo na osobnost treba čuvati svim sredstvima.

"Prednost ipak dajem pravu na slobodu izražavanja i prava javnosti da zna za važnu informaciju, pa iako ona stvorila duševnu bol", zaključio je Galić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara