HNS protiv SDP-ove najave osnivanja antikorupcijskih ureda

HNS reagirajući na SDPovu jučerašnju najavu o osnivanju antikorupcijskog ureda izražava odlučno protivljenje toj inicijativi, jer drži da se time stvaraju paratijela i paralelizam te neizravno slabe postojeći nadzorni mehanizmi od gradskih skupština do represivnih i pravosudnih tijela vlasti, priopćeno je danas iz HNSa.

U toj stranci drže da najavama o osnivanju antikorupcijskih paratijela i ureda koja bi trebala provoditi strogu kontrolu svih ugovora i transakcija u ime grada SDP zapravo priznaje da je upravo Milanu Bandiću (nositelju SDP-ove koalicijske liste za Grad Zagreb) potrebna kontrola. Umotano je to u najavu osnivanja sličnih ureda i u drugim lokalnim jedinicama. Takva ideja odaslana je iz Gradske kavane, upravo prostora koji je u svom stilu, Bandić mimo Poglavarstva izravno dodijelio za jednu kunu jednome od svojih pajdaša, zemljaka, rođaka, kumova ili tome slično, tvrde u HNS-u.

Ističu da ne žele biti neodgovorni i u Zagrebu izborom Bandića za gradonačelnika, uništiti bilo kakav planski, sustavni i dugoročni razvoj, jer smatraju da je Zagreb prevelik i preozbiljan grad, da bi se njima upravljalo na takav način.

HNS je, ističu u priopćenju, spreman na poslijeizbornu suradnju sa SDP-om kao prirodnim koalicijskim partnerom, no HNS će odbiti eventualno ponuđenu suradnju bude li jedini kandidat za gradonačelnika Milan Bandić. Takvoj odluci prethodi iskustvo (ne)funkcioniranja vlasti u kojoj je Bandić svojim "šerifskim" stilom, mimo Poglavarstva pa i legitimne SDP-ove gradonačelnice, izvaninstitucionalno kroz paralelne mehanizme (gradska povjerenstva i poduzeća) upravljao gradom kao "gazda", drže u HNS-u.

HNS na zagrebačke izbore izlazi s LS-om smatrajući da je to jedina konzistentna koalicija građanskog centra i ne pomišlja na bilo kakve neprirodne postizborne varijante. U tom smislu izražava čuđenje u spremnost HSP-ova kandidata Miroslava Rožića da uđe i u koaliciju s Milanom Bandićem, stoji u HNS-ovu priopćenju.

(Hina) pp/xdm yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara