HNS traži objavu imena, prezimena, datuma rođenja i mjesta stanovanja branitelja na internetu

HNS traži objavu imena, prezimena, datuma rođenja i mjesta stanovanja branitelja na internetu

NE POSTOJE prepreke da se objavi opći dio Registra branitelja, niti se toj objavi protivi Agencija za zaštitu osobnih podataka, niti to ima ikakve veze sa MORH-om i MUP-om, rečeno je danas na konferenciji za novinare HNS-a. Klub te stranke je u saborsku proceduru već uputio prijedlog izmjene Pravilnika o Registru kojim se traži da ministrica branitelja Jadranka Kosor u roku od 60 dana opći dio Registra definira javnim.

Dragutin Lesar naglasio je da u tom općem dijelu pišu ime i prezime branitelja, ime oca, datum i godina rođenja, te mjesto stanovanja, dok posebni dio Registra sadrži podatke o ratnom putu, i to su informacije nad kojima ovlasti imaju Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova. Od Ministarstva branitelja, s druge strane, HNS-ovci traže da na svojim internet stranicama objave dio Registra koji nije zaštićen, a poziva se i na mišljenje Agencije za zaštitu osobnih  podataka.

Agencija navodi da nema zakonskih prepreka za objavu

"U mišljenju Agencije na koje se poziva Kosor, kažu da ne postoji zakonska prepreka, no da ne postoji zakonska obveza da se Registar objavi", naglasio je Lesar. Na to se nadovezao sa tvrdnjom da sukladno tome "objava Registra ovisi isključivo o resornoj ministrici Kosor, odnosno političkoj volji Vlade".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poziva se i na većinu braniteljskih udruga koje traže objavu, i na veliki interes javnosti za njegovu objavu. Goran Beus Richenberg je naglasio kako bi objava djelovala preventivno - zaustavila bi daljnju zlouporabu Registra i otklonila razloge velikih trauma, posebno onih koji boluju od PTSP-a, koji iz dana u dan slušaju o braniteljima u negativnom kontekstu.

Ne treba mijenjati zakone

"Ne slažemo se sa tvrdnjom ministrice Kosor da bi se prije objave Registra trebao promijeniti čitav niz Zakona, to jednostavno nije potrebno", kazao nam je Dragutin Lesar, "niti je za objavu ovog dijela registra potrebna suglasnost MUP-a i MORH-a kako ona tvrdi".

A.B.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara