ČEKA SE ODLUKA O PRITVORU

Hoće li Brkićev kum u pritvor? Ročište traje

Hoće li Brkićev kum u pritvor? Ročište traje
Foto: Sanjin Strukic, Davor JAVOROVIĆ/PIXSELL

USKOK je ipak zatražio istražni zatvor za Blaža Curića, Tolušićevog vozača i kuma Milijana Brkića, uhićenog jer je osumnjičenom Franji Vargi navodno dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS-ova. Oko 10 sati Curić je priveden na sud.

Uhićeni vozač ministarstva poljoprivrede Blaž Curić je doveden kod suca istrage osječkog Županijskog suda, koji treba odlučiti o zahtjevu Uskoka da mu se odredi istražni zatvor.

>> Tko god pobijedi u ovom ratu, kontrolirat će Hrvatsku. Mi gubimo

>> Kako je Vasin kum mogao znati za tajnu istragu?

Ročište zakazano za 11 sati

Kako je Varga pritvoren u Osijeku, Uskok je u srijedu navečer odlučio da će i za Curića zatražiti određivanje istražnog zatvora, ali ne od zagrebačkog, nego od osječkog suca istrage. Ročište na kojem će se odlučivati o istražnom zatvoru zakazano je na osječkom Županijskom sudu za četvrtak u 11 sati.

Uskok za Curića traži istražni zatvor zbog sumnje da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke i dokaze ili ponoviti nedjelo.

Brkić priznao da mu je Curić kum

Podsjetimo, uhićenje kuma i prijatelja drugog čovjeka HDZ-a Milijana Brkića nastavak je afere oko lažnih SMS-ova koja se počela otpetljavati u subotu. Tada je objavljeno kako je uhvaćen čovjek koji je Mamiću navodno falsificirao SMS-ove kojima je ovaj mahao u lipnju na konferenciji za novinare, dan prije presude i neposredno prije bijega u BiH. No stvar je dobila razmjere afere kad je otkriveno da je uhićen Franjo Varga, široj javnosti nepoznati bivši djelatnik osječkog MUP-a, koji je navodno imao veze s Tomislavom Karamarkom i Milijanom Brkićem.

Jučerašnjim uhićenjem Brkićevog kuma cijela je priča dodatno dobila na težini i prometnula se u ogromnu aferu unutar HDZ-a, ali i vlade.

Tereti ga se zbog sumnje da je Vargu 20. rujna telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje. No, Varga prije uhićenja to navodno nije uspio učiniti. Kada je izvijestio o pokretanju istrage, Uskok u srijedu poslijepodne nije navodio da će zatražiti i njegovo zatvaranje, ali je to naknadno učinio zbog sumnje da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke i dokaze ili ponoviti nedjelo.

Na opasku novinara da se ministar Tomislav Tolušić u izjavi medijima "već odrekao njegovog klijenta čestitajući MUP-u i DORH-u", Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović kazao je novinarima pred zgradom Suda kako ne komentira bilo kakve političke izjave, niti ga politika uopće interesira, već gleda svoju struku i svoj posao.
Na upit novinara znači li njegova jučerašnja izjava o težini kaznenog djela koje se Curiću stavlja teret da ne pobija da je njegov klijent obavio sporni telefonski poziv, Vilajtović je odgovorio: "U ovoj fazi postupka pobijamo sve, ali govorim i o nomenklaturi kaznenih djela, jer ovdje se radi o ne baš značajnom djelu, s obzirom na visinu predviđene kazne."

Brkić je u izjavi novinarima potvrdio da mu je Curić kum. "Čuo sam iz medija da je priveden moj prijatelj, moj suborac i moj kum Blaž Curić, ali Bože moj, postoje institucije u ovoj državi, neka rade pa ćemo vidjeti o čemu se radi”, izjavio je Brkić novinarima u saboru.

Može dobiti do pet godina zatvora

Curić se u srijedu našao pod istragom zbog sumnje da je Vargu 20. rujna telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje. No Varga prije uhićenja to navodno nije uspio učiniti. Kada je izvijestio o pokretanju istrage, Uskok u srijedu poslijepodne nije naveo da će zatražiti i njegovo pritvaranje.

Odvjetnik Krešimir Vilajtović ranije je novinarima ispred sjedišta Uskoka potvrdio da je Curić na prvom ispitivanju koristio svoje zakonsko pravo i branio se šutnjom.

Na pitanje o težini optužbi, Vilajtović je kazao da "sama kvalifikacija kaznenog djela nije spektakularna". "Tu zakonodavac ne predviđa neku tešku kaznu. Kvalifikacija je takva da nam ostaje sasvim dovoljno prostora za obranu", ustvrdio je Vilajtović.

Za to kazneno djelo zakon predviđa kaznu od najviše pet godina.

Varga počeo štrajk glađu

Na Županijskom sudu potvrdili su da je osumnjičenik Franjo Varga u međuvremenu počeo štrajk glađu, motiviran željom da se tako ubrza istražni postupak protiv njega. Napominju kako je Varga pod medicinskim nadzorom, a u slučaju da mu se pogorša zdravstveno stanje, pomoć će mu se pružiti i u zatvorskoj bolnici.
Osumnjičenog Vargu, kojemu je već određen istražni zatvor od mjesec dana, tereti se da je od veljače do 20. rujna ove godine na području Belišća i Zagreba, za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv njih, izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju kako bi te osobe ishodile povoljne sudske odluke.
Tako ga se sumnjiči da je, u postupku koji se protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom, izradio lažnu prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan, prije objave prvostupanjske presude, vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza osudi jednoga okrivljenika u tome postupku.

Vargu se tereti da je lažnu prepisku potom dostavio Zdravku Mamiću koji ju je javno objavio na konferenciji za medije 4. lipnja ove godine. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

Osim toga Varga je, tvrdi Tužiteljstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika, kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da je Zdravko Mamić iskoristi u predstojećem žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječila dojava da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara