Hoće li Mamić ipak biti izručen Hrvatskoj?

Hoće li Mamić ipak biti izručen Hrvatskoj?
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell, Avaz

SUD Bosne i Hercegovine ponovo će odlučivati o zahtjevu Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića jer je prihvaćena žalba Tužiteljstva Bosne i Hercegovine na prvostupanjsku odluku kojom je taj zahtjev odbijen prošlog tjedna, objavio je u današnjem tiskanom izdanju sarajevski "Dnevni avaz".

"Prihvaćen zahtjev o poništenju odluke kojom Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj. Ukinuta odluka suda BiH", stoji na naslovnici Dnevnog Avaza.

O Mamićevu eventualnom izručenju Hrvatskoj odlučivat će izvanraspravno vijeće Suda BiH nakon što je kao utemeljena prihvaćena tužiteljska žalba zbog činjenice da je odluku u tom predmetu sama donijela sutkinja Tatjana Kosović, a ne sudsko vijeće.

Nakon pravomoćne odluke Sud BiH o njoj će izvijestiti Ministarstvo pravosuđa s obzirom na činjenicu da konačnu odluku o tome hoće li Mamić biti izručen donosi ministar Josip Grubeša. 

Županijski sud u Osijeku za Mamićem je raspisao međunarodnu tjeralicu pošto je pobjegao iz Hrvatske uoči izricanja prvostupanjske presude kojom je osuđen na šest i pol godina zatvora.

"Nema ništa od toga"

Mamić je u međuvremenu ishodio bosanskohercegovačke dokumente i pozvao se na državljanstvo te zemlje kao zapreku izručenju što je Sud BiH i potvrdio 15. lipnja, dan pošto je po zahtjevu iz Hrvatske Mamić priveden i saslušan.

Mamićev bosanskohercegovački odvjetnik Zdravko Rajić drži da ni novi postupak neće promijeniti prvobitnu odluku jer su činjenice nepromijenjene.

"Mislim da, u biti, od toga nema ništa, jer je ovdje sve jasno", izjavio je Rajić. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Zdravka Mamića instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Zdravko Mamić.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara