Thompson: Sanader mi je dao samo 50 tisuća kuna za crkvu; Barišić: Thompson laže!

Thompson: Sanader mi je dao samo 50 tisuća kuna za crkvu; Barišić: Thompson laže!

Foto: Hina

DANAS je Marko Perković Thompson svjedočio u postupku koji se na zagrebačkom Županijskom sudu vodi protiv Ive Sanadera oko Fimi Medije. Da se nije pojavio, privela bi ga policija.

Thompson Sanaderu: Kako zdravlje?

Thompson i Sanader srdačno su se pozdravili u sudnici, kratko su i popričali. Thompson je Sanadera pitao kako je, kako mu je zdravlje, na što mu je Sanader odgovorio: "Dobro je."

"Barišića nisam poznavao. Ne znam jesam li se sreo s njim. NIsam preuzeo novac od njega. To sam rekao i u prvom iskazu", rekao je Thompson.

Na pitanje sutkinje o kupovini stana, rekao je da je svojim sredstvima i dijelom kredita kupio zemljište s partnerima. "Ono je postalo centar interesa Porezne. Nisu mi priznali ugovor i odrezali su mi porez. Morao sam poveću svotu platiti", rekao je Thompson.

"Ja sam danas taj postupak poslao EU sudu za ljudska prava. Kad se radi o tom postupku, uvjeren sam da se radilo o hajci na mene. Ne priznati ugovor koji sam s ortacima napravio? Ne znam kako to nisu priznali. Tu sam ja oštećen i pokraden. Zemljište u Remetama kupio sam s partnerima. No tijekom poreznog nadzora, taj ugovor o kupnji zemljišta Porezna nije prihvatila zbog čega sam morao platiti oko 1.3 milijuna kuna poreza", rekao je Thompson i dodao da je stan u Radničkoj 2009. godine platio 700 tisuća eura.

Kaže dalje kako se nigdje ne događa da se nekome ne prizna ugovor koji je zaključio s ortacima.
"Porezna nije dovodila u pitanje stan u Radničkoj. Predmet nadzora je bilo to zemljište koje sam kupio s 2 partnera", dodaje.

"Sanader me pitao bih li podržao njihovu koaliciju"

Thompson je kazao da ga je 2007. godine Sanader pozvao i pitao bi li podržao koaliciju HDZ-a s ostalim strankama. "Rekao sam da zašto ne podržati takvu koaliciju, koja ima unutar sebe te pravaške elemente. To smo u prostorijama HDZ razgovarali", kazao je.

Na pitanje kakva je to podrška odgovara: "Nije bilo riječi o naknadi. O tome nismo razgovarali niti sam inzistirao na tome. Sanader je znao da sam inzistirao projekt izgradnje Crkve u Čavoglavama. Sanader me pitao može li što napraviti. Poslali su oko 50.000 kuna. To sam dobio taj dan od Sanadera. Taj novac sam odnio župniku. To nije bila kapara. Sanader me pitao što može napraviti za nas. O plaćanju mojih nastupa nije bilo govora. Nisam pjevao u kampanji za HDZ niti za ikog."

Na pitanje koliko je puta bio s Barišićem kazao je da ga ne pozna. Kaže da se u carini sastao s nepoznatim ljudima i da ga je fra Slaven vodio po carini. Na pitanje tko ga je baš u carini dočekao, Thompson je kazao da se ne sjeća je li tamo bio i Barišić. "Bilo je 5 do 6 ljudi tamo. Vjerojatno je bio i Barišić. No nisam ga poznavao. Nikad ga nisam vidio", rekao je.

"Kad mi je Sanader predao novac, rekao mi je da fra Iliji poručim da je taj novac dala zagrebačka podružnica HDZ-a", dodao je Thompson.

Barišić: Laže!

"Ovo svjedočenje je toliko lažno. Jedino točno je da je u Carinskoj upravi bio. Nijedan CD nije podijeljen. A da mene ne pozna, priča je za sebe. Sve drugo kao da nema veze s predmetom. Cijeli iskaz je lažan", rekao je Mladen Barišić. "Bio je u mom uredu u više navrata, tako da izjava da me ne pozna je laž", rekao je Barišić.

Sutkinja je rekla Thompsonu da može ići. Pitala ga je traži li novac za putne troškove. Thompson kaže da ne treba.

Prošli put nije došao pa je sutkinja naredila privođenje

Naime, njegovo privođenje naložila je prije dva mjeseca sutkinja Irena Kvaternik jer obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a, Ive Sanadera, nije odustala od neposrednog ispitivanja pjevača koji se nije pojavio na sudu, a nedolazak nije opravdao.

Za razliku od Thompsona, svoj nedolazak tada je ispričao Mate Mišo Kovač koji je, po riječima sutkinje, "naveo svoje dijagnoze" i rekao da bi mu bilo vrlo teško doći na zagrebački Županijski sud.

Sanaderova ideja

Tužiteljstvo u slučaju Fimi medija tvrdi da su oba pjevača, prema ideji optuženog Sanadera, dobivala novac iz crnog stranačkog fonda – Mišo za nastupe na predizbornim skupovima, a Thompson da se u to vrijeme suzdrži od nastupa. HDZ je, po nagađanjima koja su se mogla čuti na prvom suđenju, strahovao da Thompson ne nastupi za krajnje desni politički tabor i time HDZ-u odnese dio biračkog tijela.

Kada se u travnju 2013. pojavio kao svjedok na prvom suđenju, Mišo je potvrdio da je na Sanaderov poziv nastupao u HDZ-ovoj predizbornoj kampanji 2007., no kazao je da za to nije dobivao novac od, također optuženog bivšeg stranačkog rizničara i šefa carine, Mladena Barišića. Izlazeći iz sudnice podigao je ruku prema klupi za optuženike i upitao Sanadera: "Jesi li zadovoljan, predsjedniče?".

Thompson odbacio optužbe

Thompson je, pak, na sudu odbacio tvrdnje da je primio novac za nenastupanje, kao i da je gotovinu primio od Barišića koji je posvjedočio da je Thompsonu na Sanaderov zahtjev isplatio nešto više od pola milijuna eura.

Crni stranački fond

"Nitko mi nije dao ni nudio novac. Za mene je bio šok kada sam čuo takvu izjavu gospodina Barišića", posvjedočio je Thompson, koji je ipak priznao da je bio u carini, ali samo kako bi se podružio s obožavateljima uoči "velikog maksimirskog koncerta". Priznao je i da je nešto kasnije kupio zemljište na Remetama, ali da su novac za to uložila njegova dva partnera iz Njemačke. O tome su, tvrdi, potpisali i ugovor, no porezna ga uprava nije priznala pa su mu "razrezali" 1,3 milijuna kuna poreza.

Barišić je u svom iskazu kazao da je s Thompsonom bilo dogovoreno da iz crnog fonda dobije najviše 200 tisuća eura za kupnju zemljišta, da bi nakon kampanje došao sa svećenikom Slavenom Milanovićem Litrom i pričom da mu je za zemljište potrebno 515 tisuća eura. Kada mu je Barišić, nakon dogovora sa Sanaderom, isplatio novac, navodno ga je nazvao Litre i rekao da nedostaje osam tisuća eura. I Sanader je to primio s gnušanjem, no Litre je ipak došao po novac, kazao je Barišić u listopadu 2013.

Uz bivšeg premijera Sanadera i Barišića, na optuženičkoj klupi u ovom slučaju je i HDZ kao prva stranka optužena za korupciju, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, nekadašnja HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove vlade i HDZ-a Ratko Maček. Svi su na početku ponovljenog suđenja koje je zatražio Vrhovni sud, za razliku od prvog postupka, odbacili optužbe za izvlačenje novca i punjenje "crnog stranačkog fonda" preko marketinške agencije Fimi media.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara