Holbrooke: Dayton se može mijenjati ako to žele građani BiH

IDEJNI tvorac Daytonskog sporazuma Richard Holbrooke izjavio je u četvrtak u Sarajevu kako se taj dokument može mijenjati ukoliko to odluče sami građani BiH.

Holbrooke, koji boravi u privatnom posjetu BiH, izjavio je nakon sastanka s članovima bosanskohercegovačkog Predsjedništva kako Daytonski sporazum i dalje smatra "okvirom za mir, prosperitet i nadu" no, ne i nepromjenjivim dokumentom. "To nije zatvor iz kojega se ne može izići van", kazao je bivši američki diplomat.

Holbrooke je podsjetio kako je Daytonski sporazum i do sada nadograđivan i mijenjan i to nekoliko puta. "Ukoliko građani BiH žele dogradnju i promjenu Daytona to imaju priliku učiniti, ali dogovor moraju postići sami", rekao je novinarima Holbrooke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Članovi Predsjedništva BiH kazali su kako su s Holbrookeom razgovarali o trenutačnom stanju u zemlji i provedbi reformi nužnih za približavanje BiH europskim i atlantskim integracijama.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović novinarima je rekao kako je zajednički konstatirano da je u BiH i dalje potrebno zadržati civilnu i vojnu nazočnost međunarodne zajednice, no, istodobno valja stvarati uvjete da vlasti BiH same preuzmu odgovornost za sudbinu te zemlje.

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić ovom je prigodom kazao kako je od Holbrookea tražio mišljenje o mogućim izmjenama Daytonskog sporazuma, prije svega, Aneksa IV. Tihić je izrazio uvjerenje kako bi o takvim izmjenama moglo biti dogovora među zainteresiranim stranama u BiH.

Richard Holbrooke u Sarajevo je doputovao zajedno s bivšim francuskim dužnosnikom Bernardom Kouchnerom s kojim je tijekom rata u BiH zajednički radio na uspostavi mira i rješavanju humanitarne krize.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara