Hrelja: Odakle državi novac ako svi isele? Pa iz poreza, ljudi, iz poreza!

Hrelja: Odakle državi novac ako svi isele? Pa iz poreza, ljudi, iz poreza!

Screenshot: HRT

U SINOĆNJEM ''Otvorenom'' razgovaralo se o mirovinama i o održivosti hrvatskog mirovinskog sustava. Gosti su bili ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika i saborski zastupnik Silvano Hrelja, demograf Stjepan Šterc, poduzetnik Milan Račić i predsjednik Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima Damir Grbavac.

Ministar Pavić i dalje tvrdi kako su mirovine sigurne, a njihove isplate neupitne, no kako je Index već više puta analizirao, to i nije baš tako.

"71 posto strukture ulaganja mirovinskih fondova u državne obveznice, 15 posto u strane obveznice, a 17 posto u dionice. Svako plašenje umirovljenika da im je mirovina ugrožena je neodgovorno", rekao je ministar Pavić koji nije previše upućen niti u to što se događa oko Agrokora. Naime, on je prije nekoliko dana izjavio kako "mirovine nisu ugrožene, mirovinski fondovi su reagirali na vrijeme, na vrijeme su osjetili krizu u Agrokoru i na vrijeme se riješili dionica, ostalo je tek nešto malo dionica Leda i Belja". Iz ovoga se vidi koliko je mladi ministar zapravo upućen. Naime, tri mirovinska fonda su drugi, treći i četvrti najveći dioničari Leda. AZ fond ima 12 posto, Raiffeisen 6, a PBZ CO 3.8 posto dionica Leda.

No, vratimo se na emisiju ''Otvoreno''.

Demograf Stjepan Šterc pitao je u jednom trenutku što će se u Hrvatskoj dogoditi ako 500 tisuća ljudi koji rade i koji održavaju mirovinski sustav iseli.

Silvano Hrelja ponudio je dva odgovora.

"Pa ostvarit će mirovinu u Njemačkoj. Tamo ima milijun otvorenih radnih mjesta", kazao je gotovo posprdno.

Šterc se nije dao. "Ajmo polako, ako projekcija kaže da će u sljedećih deset godina Hrvatsku napustiti 500 tisuća koji uplaćuju iz svojih plaća u taj sustav, što ćemo?", nastavio je...

"Ostalo će morati nadomjestiti država kao dug tim građanima koji su godinama ostvarivali svoje pravo", odgovorio je Hrelja na što ga je Šterc pitao: "Otkud?"

"Pa iz poreznih prihoda, ljudi! Zato postoji država. Iz poreznih prihoda, za to služi država. Ovo je socijalna država, nije liberalna država", ispalio je.

Tko je uopće Silvano Hrelja?

Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika od svoje pedesete godine, rođen je 14. ožujka 1958. u Hreljinima (Žminj - Hrvatska).  Hrelja je i saborski zastupnik koji mjesečno hrvatske porezne obveznike košta minimalno 29 718 kuna. Toliko mu je, naime, bruto plaća. Neto plaća mu je 16 826 kuna.

Završio je srednju elektrotehničku školu - jake struje te Višu tehničku školu za sigurnost pri radu i zaštitu od požara, u Zagrebu (VŠS – inženjer sigurnosti pri radu i zaštite od požara).

Po završetku školovanja zaposlio se u Uljaniku - Pula, kao inženjer sigurnosti i u službi zaštite na radu.

Aktivira se u Sindikatu metalaca Hrvatske te postaje glavni povjerenik sindikata u Uljaniku, a zatim regionalni i županijski povjerenik SMH-a za Istru.

Sudionik je Oluje i hrvatski branitelj. Oženjen, otac dvoje djece, piše mu u biografiji na stranicama stranke.

2003. na parlamentarnim izborima postaje saborski zastupnik HSU-a i potpredsjednik Stranke te predsjednik Županijske organizacije HSU-a Istarske županije. Na parlamentarnim izborima 2007. ponovno je izabran u Sabor.

Na 7. Skupštini HSU-a 14. ožujka 2008. izabran za predsjednika stranke. Tada je imao 50 godina.

Na 11. redovitoj i izbornoj skupštini 6. svibnja 2016. ponovno izabran za predsjednika HSU.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara