Ako poskupi dopunsko zdravstveno, Hrelja će hitno tražiti smjenu Kujundžića

Ako poskupi dopunsko zdravstveno, Hrelja će hitno tražiti smjenu Kujundžića

ŠEF Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) i saborski zastupnik Silvano Hrelja najavio je u utorak da će HSU zatražiti opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića ako donese odluku o poskupljenju police dopunskog zdravstvenog osiguranja.

"Kada napiše prvu riječ na odluku o poskupljenju police dopunskog zdravstvenog osiguranja, tog trena HSU u parlamentu pokreće postupak opoziva ministra Kujundžića", rekao je Hrelja na konferenciji za novinare.

Kujundžiću je poručio kako ima jedinstvenu priliku da se kod ministra financija Zdravka Marića izbori za novac koji država nije uplatila u dopunsko zdravstveno osiguranje.

"Kada bi to napravio, svim građanima mogla bi biti ponuđena polica dopunskog osiguranja po jedinstvenoj cijeni od 60 kuna. Dopunsko osiguranje unatoč tome što država ne plaća ili neredovito plaća svoje obveze posluje pozitivno za oko 150 milijuna kuna", kaže Hrelja.

Najave poskupljenja police dopunskog osiguranja, bile izravne ili neizravne, Hrelja je ocijenio štetnim za državu i društvo, jer to može dovesti do uskraćivanja prava na zdravstvenu zaštitu.

"Takve najave su rastakanje javnog osiguravatelja i uništavanje instituta društvene solidarnosti. Krše se temeljna načela dopunskog osiguranja koje u okviru Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ima svoj legitimitet, autonomiju, žiro-račun i njegovo se poslovanje gleda zasebno", rekao je.

Pogodovanje privatnim osiguravateljima

Najavama o poskupljenju pogoduje se privatnim osiguravateljima koji na tržištu nude osiguranje po nižim cijenama, prešućujući pritom da osobe starije od 60 ili 65 godina ne osiguravaju ili osiguravaju po peterostruko višim cijenama, upozorava Hrelja.

Tvrdi da su u zabludi svi koji misle da povećanjem prihoda preko dopunskog osiguranja mogu ozdraviti zdravstveni sustav, jer se taj novac može koristiti isključivo za recepte, ortopedska pomagala, participacije za specijalističke preglede i plaćanje bolničkih dana.

"Dopunsko osiguranje je ugovorni odnos između javnog osiguravatelja u vlasništvu države i hrvatskih građana koji svoje obveze, za razliku od države, ispunjavaju 98 posto", istaknuo je.

Hrelja također pita jesu li koordinirani premijer Andrej Plenković i Kujundžić, s obzirom da premijer poziva na društvenu solidarnost, a ministar govori o poskupljenju dopunskog zdravstvenog osiguranja.

"Valjda ili ne zna ili ne želi znati kako je dopunsko osiguranje jedan od posljednjih instituta solidarnosti među generacijama koje, od najmlađih do najstarijih osiguranika, po jedinstvenoj cijeni koriste pravo na zdravstvenu zaštitu", rekao je.

Kujundžić je u ponedjeljak na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća izjavio kako je cilj Vlade i socijalnih partnera smanjenje dugova u zdravstvu koji iznose oko osam milijardi kuna, pri čemu nije isključio mogućnost poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja radi povećanja prihoda u zdravstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara