HRT-u prijeti do milijun kuna kazne zbog Kerumovih rasističkih izjava!

Tekst: P.V.
Foto: Joško Ponoš / Cropix

ŽELJKO KERUM svojim izjavama u emisiji Nedjeljom u 2 nije, prema mišljenju DORH-a, počinio kazneno djelo, ali Vijeće za elektroničke medij ipak će protiv HRT-a podnijeti prijavu jer smatraju da su prekršene odredbe Zakona o elektroničkim medijima i Zakona o HRT-u. Prema tim zakonima, u televizijskom je programu zabranjeno objavljivanje sadržaja koji potiče na bilo kakvu vrstu nesnošljivosti ili promiče ideje fašističkih, nacističkih i ostali totalitarnih režima.

Kerum je, podsjećamo, u razgovoru s Aleksandrom Stankovićem izjavio da ne želi srpske trgovce u Hrvatskoj, niti bi ikad prihvatio Srbina za zeta zato što su nam "Srbi napravili dovoljno lošeg". Vijeće za elektroničke medije smatra da se radi o poticanju na diskriminaciju prema nacionalnoj osnovi, a kazna za takav prekršaj može iznositi i do milijun kuna! HRT se jučer "oprao" od Kerumovih izjava porukom kako "stavovi gostiju u emisijama ne odražavaju i stavove javne televizije".

No, iz Vijeća poručuju da novinari i urednici, iako imaju pravo sami birati svoje sugovornike i teme, ipak moraju reagirati na neprihvatljive izjave. Kerum se, podsjećamo, u pismenom očitovanju upućenom DORH-u ispričao zbog svega i poručio kako on nije rasist već je samo tako ispalo zbog njegovog nesnalaženja u takvim vrstama provokativnih emisija.

Kerum se proslavio: I ugledni AFP piše o rasizmu splitskog gradonačelnika

Izjave o Srbima, Crnogorcima i "jugoslavenskim" novinarima Željku Kerumu nisu priskrbile medijsku pozornost samo na prostoru bivše Jugoslavije, već je priča o njegovom gostovanju kod Stankovića stigla i do ugledne francuske novinske agencije AFP.

Francuzi tako javljaju o odluci Vijeća za elektroničke medije da podnese prijavu protiv HRT-a, a spominje se i reakcija srpskog veleposlanika u Zagrebu koji je ispad splitskog gradonačelnika ocijenio nedopustivim i zatražio reakciju Ministarstva vanjskih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara