"Hrvati i Amerikanci spremaju atentat na premijera Republike Srpske"

U OSTVARENJE plana za urušavanje institucija Republike Srpske, pa i centralizaciju Bosne i Hercegovine, krenuli su prilično revno, prema pisanju Kurira, tamošnji američki predstavnici zajedno s hrvatskim obavještajno-sigurnosnim službama.

Prvi korak u realizaciji takvog političkog projekta je atentat na Milorada Dodika, premijera RS-a.
Pošto reforma policije RS i Federacije BiH nije dala željene rezultate odnosno umanjila nadležnost entiteta, grupa koju predvodi Rafi Greogrian, prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH, pokrenula je drugu fazu zacrtanog plana - pokušat će se kriminalizirati vladajuće strukture RS, čime bi se dokazalo da postojanje tog entiteta nema smisla.

Gregorianovoj grupi pripadaju Drew G. Engel, šef Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, Dragan Lukač, šef Sektora za krivične Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), te Charles Inglis, američki veleposlanik u BiH.

Samog Lukača HDZ je još početkom 90-tih godina, na početku rata postavio na mjesto načelnika Ureda javne sigurnosti Bosanski Šamac. Na tom je položaju bio glavni posrednik za oružje koje je Hrvatska slala Armiji BiH. Uhitila ga je Vojska RS 17. travnja 1992., nakon čega je zatvorske dane provodio u Bosanskom Šamcu, Brčkom, Bijeljini, Batajnici i Zemunu. Oslobođen je u razmjeni zarobljenika 4. rujna iste godine.

Dodiku se pokušava pakirati

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kurirov izvor tvrdi da se Dodiku pokušava "natovariti" sumnjiva izgradnja zgrade Vlade RS-a, koja je simbol entitetskih institucija, ali i navodne nezakonitosti u prodaji Rafinerije nafte "Brod" ruskoj kompaniji "Zarubrežnjeft".

Srpske obavještajno-sigurnosne službe već nekoliko mjeseci raspolažu informacijama o angažmanu hrvatskih službi u projektu urušavanja RS-a.

Hrvatski obavještajci imaju doušnike u Dodikovom užem krugu

Tako su srpski obavještajci otkrili da hrvatske službe imaju dvoje doušnika u užem krugu Dodikovih suradnika, a jedan od njih je, zanimljivo,  jedan od dvanaest utemeljitelja Dodikove stranke SNSD. Ta osoba želi Dodikov odlazak s političke scene kako bi preuzela njegovu stranku.

Srpskim razotkrivanje plana službeni je Washington bio primoran poslati Gregoriana na godišnji odmor, koji bi u rujnu, po povratku trebao biti premješten na novu dužnost u Bruxelles.
Ovakva otkrića još uvijek nije potvrdio, ali ni opovrgnuo sam Milorad Dodik.

Ig.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara