Biljana Plavšić ne želi u Haagu svjedočiti protiv Karadžića

BILJANA PLAVŠIĆ, bivša predsjednica Republike Srpske, neće se pojaviti kao svjedokinja na suđenju trenutno najpoznatijem haškom pritvoreniku Radovanu Karadžiću, izjavila je njezina obitelj za bosansko-hercegovačku Alternativnu televiziju.

Njezina obitelj je potom nastavila kako je dolazak Plavšić u Haag ipak moguć, ukoliko tako odluči sudsko vijeće. Naime, neodazivanje za sobom povlači dodatne kazne - do sedam godina zatvora ili 100 tisuća eura novčane kazne, a moguća je i kombinacija zatvorske i novčane kazne, objasnila je njezina rodbina.

Iako je čeka još šest godina zatvora Plavšić je u lipnju zatražila pomilovanje

Inače, 78-godišnja Plavšić na slobodi bi mogla biti već u rujnu ove godine - zahtjev za pomilovanjem je podnijela 23. lipnja ove godine, o čemu je obaviješten Haški sud, a kako je na odsluženju kazne u Kraljevini Švedskoj čeka se reakcija tamošnjeg ministarstva pravde.

Podsjećamo, Biljana Plavšić je zbog zločina protiv čovječnosti 2003. osuđena na 11 godina zatvora, a smještena je u zatvoru Hinseberg u Froviju u švedskom okrugu Orebo.

Kada će švedska vlada odlučivati o pomilovanju još nije poznato

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstojnik ureda švedskog ministra pravde Andres Hol za istu je televiziju rekao da je švedska vlada zaprimila zahtjev za puštanjem na slobodu, ali nije rekao kada bi vlada o tome mogla raspravljati.

Samo pomilovanje određeno je švedskim zakonima u kojima stoji da osoba koja ima 78 godina prema starosnom principu ispunjava uvjete za puštanje na slobodu.

Haški sud donosi konačnu odluku o puštanju na slobodu

Glasnogovornica Haškog tribunala Nerma Jelačić istaknula je kako Šveđani ne mogu donijeti konačnu odluku o pomilovanju, nego tek izreći svoj stav o tome, dok sam sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije daje "pravorijek".

Sama Biljana Plavšić zbog mogućnosti pomilovanja lakše podnosi zatvorske dane, o čemu je progovorio Milorad Dodik, premijer RS-a, koji je s njom nedavno kontaktirao. "Opuštena je zbog činjenice da postoji mogućnost oslobađanja", kazao je Dodik dometnuvši kako je uskoro planira posjetiti.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara