Hrvati među rekorderima po broju Interpolovih tjeralica

INTERPOL je izdao tjeralice za stotinama optuženika iz 231 države. Hrvatski državljani, njih 61, jedni su od najbrojnijih bjegunaca. Uz Hrvatsku, na vrhu ljestvice su Kolumbija, Istočni Timor i Indija.

Večernji list piše da je prije nekoliko dana po broju bjegunaca Hrvatska bila apsolutni rekorder. U međuvremenu je s Interpolove tjeralice nestalo nekoliko imena bjegunaca, među kojima je ime kontroverznog poslovnog čovjeka koji se sklonio u Njemačku Ivana Radoševića i jednog od optuženih za ubojstvo Vjeke Sliška Marka Nikolića, koji se navodno skriva negdje u Južnoj Americi.

Prema sadašnjem stanju u Interpolovoj bazi podataka, koja se može pogledati na web adresi www.interpol.int , za četiri bjegunca ispred Hrvatske je Kolumbija, dok je za jednog bjegunca Istočni Timor. Na vrhu je i Indija s 59 bjegunaca.

Pretražujući bazu bjegunaca po nacionalnosti može se vidjeti da u odnosu na Hrvatsku druge zemlje imaju znatno manji broj osoba za kojima je izdana međunarodna Interpolova tjeralica. Od država u našem okruženju najviše je tjeralica raspisano za državljanima BiH, sedamnaest. Potom slijede SiCG i Italija, po sedam. Za Slovencima je raspisano šest tjeralica, dok primjerice za Mađarima nije niti jedna.

Za Nijemcima je izdano dvanaest tjeralica, Francuzima sedam, Britancima devet, a Španjolcima četiri. Za američkim državljanima raspisano je trinaest tjeralica.

Interpol traži tek jednog Iračana.

Među poznatim hrvatskim bjeguncima su general Ante Gotovina, Hrvoje Petrač i trojica braće Mateković - Ivan, Nikola i Libero optuženi za otmicu sina generala Zagorca.

Veliki broj manje poznatih bjegunaca koji imaju hrvatsko državljanstvo optuženi su za ratni zločin tijekom Domovinskog rata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara